Quina creus que és la pitjor epidèmia en salut al món? La malària, la sida, l’èbola, el càncer, la tuberculosi…? Doncs en realitat, cap d’aquestes, malgrat ser malalties amb molta incidència que evidentment cal combatre. Avui en dia allò que suposa una veritable epidèmia en salut són les desigualtats. I és que en una ciutat com Barcelona, hi ha una diferència d’11 anys en l’esperança de vida entre les persones que viuen a Pedralbes i les que ho fan a Torré Baró. I si fem un cop d’ull més global, mentre la mitjana d’esperança de vida en néixer a Europa i als Estat Units és de 80 anys, a l’Àfrica ho és de 59 (segons dades del Banc Mundial).
Més enllà del nostre codi genètic, allò que determina la nostra salut són els determinants socials de la salut: si tenim feina o no i en quines condicions en cas de tenir-la, l’accés o no a serveis sanitaris de qualitat, les condicions dels nostres habitatges, viure o no en situació de pau, el medi ambient, l’accés a aigua potable i serveis de sanejament, l’educació, l’alimentació … entre molts d’altres. Tots aquests aspectes tenen una influència en la nostra salut molt més gran que la genètica i van molt més enllà de les opcions personals de vida de cadascuna de nosaltres, ja que tenen molt a veure amb les polítiques econòmiques, socials, ambientals… en definitiva, amb el sistema polític i econòmic actual.
I de tot això és del que parlem al blog La Pitjor Epidèmia, que estrenàvem el passat mes de setembre al diari d’investigació Sentit Crític, i que volem que sigui un espai de reflexió per generar consciència i actitud crítica sobre les causes socials i polítiques que provoquen la que considerem que és la pitjor epidèmia en salut del món: la desigualtat en la manera d’emmalaltir i morir.
Comptem amb un equip de luxe: la periodista Laia Altarriba, l’investigador expert en determinants socials de salut Joan Benach (Greds-Emconet – UPF) i l’equip de medicusmundi Catalunya, Farmacèutics Mundi i Quepo. A més d’altres col·laboradors puntuals segons la temàtica tractada.
Una col·laboració entre un mitjà de comunicació, periodistes compromesos, un expert d’una institució acadèmica i tres entitats de cooperació i defensa dels drets humans. Perquè només des de la suma d’esforços, coneixements i recursos podrem trencar el silenci mediàtic que massa sovint envolta la denúncia de les vulneracions dels drets humans i la feina que dia rere dia fan moltes persones i entitats que lluiten per la justícia social.
Aquí teniu el link als articles que fins ara hi hem publicat:
- Vols guanyar diners? Inverteix en sanitat!
- Darrere les fronteres, als refugiats els espera l’exclusió sanitària
- Mines, violacions, contaminació i exili de metges, l’altra cara de la guerra
- Tres històries de patiment rere la teva ‘tablet’
Margarida Garcia Ruiz
“Salut, drets, acció”