El nostre estil de vida ha canviat moltíssim durant les últimes dècades: ens hem tornat més sedentaris i, alhora, hem augmentat el consum d’aliments amb alt contingut en greixos i sucres. Es a dir, amb el pas dels anys hem passat a necessitar menys calories però a consumir-ne més. Aquesta situació ha comportat un augment del sobrepès i l’obesitat, tant en la població adulta com infantil que ha estat un factor determinant en el desenvolupament de malalties cardiovasculars, diabetis, síndrome metabòlic, etc. La mala alimentació s’ha convertit en un greu problema de salut pública.
El sucre és un tipus de carbohidrat la funció del qual és proporcionar energia a les cèl·lules del nostre cos per a què puguin funcionar. Existeixen diversos tipus de carbohidrats i tots són necessaris per al nostre organisme, però hem de limitar el consum d’aquells que s’absorbeixen més ràpidament perquè provoquen pics d’insulina que a la llarga són perjudicials. És en aquest sentit que l’OMS aconsella que, com a màxim, un 5% de les nostres calories diàries provinguin d’aquest tipus de carbohidrats d’absorció ràpida (també anomenats sucres). Aquest 5% equival (per a una persona que necessiti 2.000 kcal/dia) a uns 25 grams. D’aquí el nom de la campanya de VSF Justícia Alimentaria Global amb la qual col·labora Medicus Mundi.
Malgrat que la majoria de les persones creuen que el consum excessiu de sucre no és bo per a la seva salut i intenten limitar el seu consum, no ho aconsegueixen, degut principalment a:
- El desconeixement: la majoria de les persones no sap quines quantitats d’aliments hauria de consumir i en quina proporció. Tendim a pensar que necessitem menjar més quantitat de la què en realitat hem de menjar.
- La manca de regulació en l’etiquetatge dels aliments: no existeix obligació d’indicar clarament les quantitats d’ingredients i, a més, en el cas del sucre no s’indica quina quantitat està present de forma natural i quina s’ha afegit a posteriori.
- El marketing de la industria alimentària: existeixen grans quantitats de sucre ocult en aliments que consumim diàriament del qual no en som conscients. Aquest sucre, la majoria de vegades, es afegit de manera innecessària. Es consideren aliments altament ensucrats aquells que contenen més de 15g de sucre per cada 100 de producte, i entre ells trobem els sucs de fruita, melmelades, barretes de cereals, cacau soluble, ketchup…
- Els diners: menjar sa és més car; no tothom s’ho pot permetre.
El dret a una correcta alimentació va unit íntimament al dret a la salut de les persones. Medicus Mundi treballa per generar canvis en la societat que contribueixin a què aquests drets estiguin a l’abast de tothom. Una millora en l’educació nutricional i el fet de posar a disposició dels consumidors una informació comprensible i adaptada a ells haurien de ser eines bàsiques i imprescindibles per garantir aquests drets. És per aquest motiu que MMC s’ha adherit a la campanya “25 grams”. Aquesta campanya alerta dels perills associats a l’increment del consum de sucre, denuncia les estratègies de la indústria alimentària per fer que aquest sigui omnipresent en la nostra dieta, i exigeix que es reguli la seva comercialització, la publicitat de productes ensucrats dirigits al públic infantil i que es limiti el seu accés a través de polítiques impositives entre d’altres mesures.
Carles Miralles i Gurí.
Metge especialitzat en salut pública i gestió de serveis sanitaris. Vice President de Medicus Mundi Catalunya. És especialista en nutrició esportiva i co-fundador de LoveYourself , una comunitat dedicada a ajudar les persones a canviar els seus hàbits de vida i millorar la seva salut mitjançant una correcta nutrició i l’exercici físic.