
Amb la celebració de la Cimera del Clima (o COP25, és a dir, la vint-i-cinquena vegada que es reuneixen els països signants de la Convenció Marc de Nacions Unides contra el Canvi Climàtic) l’escalfament global ha estat sortint cada dia a la premsa i a les tertúlies televisives. Ja era hora. Més inquietant resulta que bona part dels comentaris s’hagin centrat en criticar, injuriar i ridiculitzar la figura de l’activista Greta Thunberg. Diuen que, quan el savi assenyala la lluna, el neci mira el dit. Però ens fa la impressió que, més que de necis, es tracta de gent interessada en silenciar un missatge per l’ancestral mètode de matar el missatger. Perquè, per a què el clima no canviï, han de canviar altres coses, començant pel model econòmic i de consum, i hi ha sectors que prioritzen els seus beneficis a curt termini sobre el futur del planeta i la humanitat.

Pel que fa a la cimera, no esperàvem molt d’una conferència patrocinada per algunes de les empreses mes contaminants i a la qual països tan importants, per pes polític i per volum d’emissions, com EEUU, Xina i Rússia han enviat representants de segona fila. Como sempre, haurem de depositar l’esperança en la societat civil organitzada, iniciatives com la Cumbre Social por el Clima, Fridays for Future (gràcies, Greta Thunberg) o Extinction Rebellion i les moltes més que possiblement sortiran, perquè aquesta és una lluita que va per llarg i només des de la pressió ciutadana podrem doblegar els interessos creats que impedeixen frenar l’escalfament.
El cinquè informe alternatiu sobre la salut mundial del People’s Health Movement, de lectura obligada per a aquelles persones interessades en les polítiques de salut, inclou un capítol sobre canvi climàtic i salut.
En absència de regulació governamental efectiva, les fonts principals de degradació ambiental són:
la indústria (productes químics, deixalles tòxiques, inclosos les de la indústria militar, i electròniques …)
la mineria (devastació del territori, contaminació d’aigua i sòl amb productes tòxics com el mercuri, emissió de partícules en suspensió i gasos d’efecte hivernacle …)
la producció d’energia (l’extracció, refinat, distribució i consum de combustibles fòssils tenen importantíssimes repercussions negatives sobre el medi ambient)
l’agroindústria (pesticides, esgotament i contaminació d’aqüífers i sòls …)
Aquestes activitats produeixen contaminació, degradació ambiental i escalfament.
Les conseqüències sobre la salut ja les estem patint. L’escalfament global produeix fenòmens meteorològics extrems com onades de calor, precipitacions catastròfiques i sequeres, associats directament amb mortalitat i amb la proliferació i virulència de patògens (com el còlera) i virus, amb la multiplicació i conquesta de nous hàbitats per part d’insectes portadors de malalties (com la malària, el dengue o el chikungunya), amb males collites que causen desnutrició, amb desplaçaments de població i amb conflictes socials, que al seu torn afecten la salut física i mental. L’OMS estima que el canvi climàtic causarà 250.000 morts addicionals per any entre 2030 i 2050, sense comptar les derivades de conflictes econòmics i socials.
onades de calor
precipitacions catastròfiques i sequeres
proliferació i virulència de virus
multiplicació i conquesta de nous hàbitats d'insectes
desplaçaments de població
conflictes socials
La contaminació ambiental produeix càncer de pulmó, malalties cardiovasculars, empitjorament de l’asma i de la malaltia pulmonar obstructiva crònica. L’escassetat d’aigua fa que un terç de la població mundial tingui problemes d’accés a aigua neta o de sanejament, resultant en al menys 1,4 milions de morts anuals per malalties com la diarrea. La contaminació mata també a animals i plantes marins, privant de fonts d’alimentació a moltes comunitats. Seguim? Sí, seguirem parlant de clima i salut els propers anys, i seguirem treballant sobre el terreny.
Un important problema per a la mobilització és que, mentre els efectes del canvi climàtic es pateixen a nivell local, les causes són globals, lligades a el model econòmic. El lloc de consum està en moltes ocasions tan allunyat de el lloc de producció que costa relacionar la causa i la conseqüència. Però molta gent, sobretot els joves, que seran els més afectats, ja s’estan adonant, establint connexions, identificant causes i passant a l’acció. Això no ha fet més que començar i té pinta de convertir-se en el tema més important de les nostres vides.
Francesc Àlvarez
Director
medicusmundi mediterrània