Avui 1 de desembre celebrem el dia mundial de la sida amb dades esperançadores: les noves infeccions s’han reduït en un 35% des del màxim de l’any 2000 i les morts per sida en un 25%. Uns 16 milions de persones reben actualment tractament antiretroviral, més d’11 milions d’elles a l’Àfrica (segons dades de l’Organització Mundial de la Salut – OMS).
Però encara queda molt camí per recórrer, hi ha 37 milions de persones afectades per la malaltia, especialment en països empobrits, i gran part no coneixen el seu estatus seropositiu.
Cal doncs seguir treballant fermament per combatre aquesta epidèmia i des de medicusmundi creiem que cal fer-ho amb recursos i investigació, per descomptat, però sobretot, amb l’enfortiment integral dels sistemes públics de salut arreu del món, per fer-los universals, de qualitat i capacitats per atendre totes les problemàtiques de salut de la població. I segons la pròpia OMS, la millor estratègia per fer-ho és l’Atenció Primària de Salut, capaç d’abordar el 80% dels problemes de salut de manera eficaç i eficient. Aquesta és la nostra aposta per defensar, promoure i fer realitat el dret a la salut per a totes les persones.
Però qualsevol problema de salut, cal abordar-lo de manera multidisciplinària, anant més enllà de la visió biomèdica de la malaltia, tractant la seva dimensió social i en el cas de la sida encara cal seguir treballant per trencar tabús, per evitar l’estigma que suposa patir-la, per visibilitzar les lluites de les persones afectades pels seus drets … i això és el que treballem a través del cinema, amb projectes com la Mostra de Cinema “Salut, drets, acció” projectant pel·lícules i documentals i mostrant iniciatives com la de SAFE, que utilitzen el cinema i el teatre per a l’educació i el canvi social, donant veu a l’activista seropositiva Vuyiseka Dubula, Secretària General del Treatment Action Campaign (TAC) de Sud-àfrica, o difonent la tasca del Joint Clinical Research Centre de Kampala, a Uganda.
I també amb la producció pròpia de documentals, com és el cas del docudrama “Silêncio da mulher” (Silenci de dona) ideat per treballar amb les comunitats del sud de Moçambic l’accés als serveis de salut i l’adhesió als programes per evitar la transmissió del VIH de mares a nadons i que malgrat tenir ja uns any, no ha perdut vigència i segueix sent utilitzat pel Ministeri de Salut del país.
Pots veure’l sencer al nostre canal de Youtube:
Docudrama “Silêncio da mulher”
Entrevista a Francesc Álvarez, director de medicusmundi Catalunya, sobre el perquè d’un docudrama com “Silêncio da mulher”.
Et recomanem també la proposta de documental interactiu “La doble epidèmia” de Marc Serena i Anna Molins que s’acaba d’estrenar a Planeta Futuro avui mateix, abordant el tabú que suposa la malaltia i en especial la doble discriminació dels col·lectius més vulnerables.