Després d’una carrera professional dedicada a la pràctica de la medicina en el tròpic, i més tard a las malalties importades, vaig decidir retirar-me per anar a viure al camp. La pau i el silenci de l´entorn convidaven a la lectura. D’entre els molts llibres adquirits i que encara esperaven ser llegits, un bon nombre d’ells tractaven del continent africà i la seva història.
Aviat vaig adonar-me que la història del continent –alguns segles abans de la colonització- va ser molt rica en elements socials i culturals, però que Europa va negar -i fins i tot menysprear- aquesta història. La riquesa en material històric del continent que anava trobant a diverses capitals europees -engrescat com estava en la tasca d’escriure- contrastava amb la pobresa del mateix material que teníem a casa nostra. Vaig començar a pensar que potser caldria fer arribar aquesta història a una part de la societat del meu país. Així podria restituir a l’Àfrica part d’allò que ella m’havia donat.
A mesura que anava escrivint, vaig adonar-me de que el final del segle XX i el principi del XXI van ser molt prolífics, amb noves informacions, i que cada vegada més autors africans s’incorporaven a la tasca analítica i descriptiva de la història del seu continent. Aleshores va començar una tasca de tria de la informació. L’eurocentrisme d’alguns del nostres autors i l’afrocentrisme d’alguns autors africans es feia palès en els seus escrits. És en aquells moments quan el rigor acadèmic exigit per la escriptura científica va ajudar-me a saber escollir allò que eren afirmacions contrastades i provinents de fons i institucions amb prou credibilitat per incorporar-les a la meva obra.
El resultat final –després de cinc anys- queda reflectit en les pàgines de: Historia del África Negra Precolonial editada per la Llibreria/Editorial +Bernat del carrer Buenos Aires 6 de Barcelona.
Dr. Manuel Corachán Cuyás*
Massanes (La Selva). Girona.
Properes presentacions del llibre a càrrec de l’autor:
- 04/02/14: Llibreria 22. C/ de les Hortes, 22, Girona. A les 20h.
- 11/02/14: Biblioteca de Gràcia. C/ del Torrent de l’Olla, 104, Barcelona. A les 19h.
- 27/02/14: Aula Magna de la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic. C/ Villarroel, 170, Barcelona. A les 13h.
*El Dr. Manuel Corachán Cuyás és membre de medicusmundi catalunya des dels inicis i va ser un dels impulsors dels cursos de Medicina Tropical de l’ONG, pioners a Espanya, i des de fa anys transformats ja en màsters universitaris. Ha exercit la medicina en diversos països africans durant 16 anys i va crear a l’Hospital Clínic de Barcelona el primer departament de Medicina Tropical d’Espanya (1984). A banda de la seva dedicació a la medicina, ha dedicat també la seva vida a transmetre la realitat del continent africà des d’una mirada plena d’empatia, estimació, coneixement i voluntat de comprendre l’evolució que han seguit aquelles terres.