El Reial Decret Llei (RDL) 16/2012 promulgat pel PP va acabar amb el caràcter universal de la sanitat a Espanya, expulsant teòricament del sistema centenars de milers de persones en situació administrativa irregular o en altres situacions. Algunes Comunitats Autònomes van intentar revertir la situació, donant accés al sistema de salut a les persones exloses pel RDL. De manera reiterada, el Tribunal Constitucional ha negat la competència de las CCAA en aquesta matèria i ha anul·lat les seves normatives. El RDL formava part d’un paquet d’ “austeritat” (tot i que per si mateix no representava un gran estalvi) que incloïa retallades, reducció de plantilles i ampliació de copagaments. Entre totes aquestes mesures, s’ha produït un debilitament del sistema de salut amb greus conseqüències per a la salut dels ciutadans en general i d’alguns col·lectius en particular.
Sis anys després del RDL, el Govern de Pedro Sánchez va anunciar la recuperació de la universalitat de la salut. El 20 de juny, trenta organitzacions, entre les quals Medicus Mundi, REDER, PASUCat y ODUSALUD (de las quals també en formem part) vàrem assistir a una reunió convocada per la Ministra de Sanitat, Carmen Montón, per fer-li arribar les nostres recomanacions. La Ministra es va comprometre a estudiar la seva incorporació en una nova normativa.
Però resulta que les normatives no són suficient si no s’apliquen. Des de 2013 organitzacions com REDER, ODUSALUT i PASU_Cat, hem estat detectant casos d’exclusió sanitària que van fins i tot en contra de les disposicions del restrictiu RDL 16/2012 (que, per exemple, garanteix l’atenció a menors d’edat i embarassades) i contra les normatives autonòmiques que es van desplegar per suavitzar el Decret. I així ho hem estat demostrant any rere any amb els nostres informes.
Per exemple, el 23/10, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, la PASUCat va presentar l’informe “6 anys d’exclusió sanitària, l’impacte del reial decret llei 16/2012 a Catalunya”, seguit d’una taula rodona amb representants de diferents grups parlamentaris del Parlament de Catalunya.
Des de 2013, la PASUCat ha documentat 375 casos d’exclusió sanitària, que estimem que són una petita part dels casos reals, la punta de l’iceberg, ja que la nostra capacitat de detecció és limitada. Dels 375 casos registrats, 175 tenien empadronament vigent, que és un dels requisit per accedir a la sanitat. S’han comprovat vulneracions d’accés a la sanitat en 20 dones embarassades, 91 menors d’edat (dues d’elles embarassades) i 12 persones refugiades, sol·licitants d’asil o de protecció internacional. S’han comptabilitzat 108 denegacions o facturacions indegudes d’atenció urgent.
Les barreres burocràtiques per accedir a la targeta sanitària són moltes: sol·licitud de documentació innecessària, desconeixement i informacions errònies per part de l’administració… però el major obstacle continua sent les dificultats que els municipis posen per l’empadronament de les persones estrangeres.
El 02/07 va sortir publicat al BOE el text definitiu d’un nou RDL, el 7/2018, que pretén garantir la sanitat universal. Des de la PASU_Cat, valorem que el text és un avenç, però que no acaba de garantir suficientment el dret a l’assistència sanitària. Demanem als partits polítics amb representació parlamentària que tant el reglament d’aquest RDL com la futura Llei sobre Sanitat Universal esmenin les carències del RDL. Ara que la Fiscalia ha retirat el recurs davant el Tribunal Constitucional contra la Llei catalana 9/2017, d’universalització de la sanitat, amb la qual cosa torna a estar vigent, demanem a la Conselleria de Salut de a Generalitat de Catalunya que redacti al més aviat possible el Reglament d’aquesta llei de manera que solucioni les carències del RDL 7/2018 i la Llei catalana 9/2017, amb procediments flexibles i garantistes que evitin la buroexclusió.
Després de la presentació de l’informe, va tenir lloc una taula rodona moderada per Carla Benito (Diari de la Sanitat) amb la participació de Gemma Espigares (GP ERC), Assumpta Escarp (GP PSC), Vidal Aragonés (GP CUP) i Davide Malmusi (en representació de GP En comú – Podem). Els grups JxCat, PP i C’s també havien estat convidats.
Tots els representants dels grups parlamentaris es van mostrar a favor de desenvolupar un reglament de la Llei 9/2017, amb la participació de la societat civil, que solucioni els problemes d’exclusió detectats a l’informe. En concret, que prevegi mecanismes alternatius al padró per demostrar l’arrelament. També van coincidir amb la importància d’acabar amb les barreres d’obtenció del padró als municipis catalans.
Des de la PASU_Cat estarem vigilant, com sempre, que aquestes promeses es compleixin i que les lleis i normatives s’apliquin correctament.
Francesc Alvarez
Director
medicusmundi mediterrània