Ja hem publicat l’Informe 2019 “La salut i la cooperació al desenvolupament i l’acció humanitària”, elaborat anualment per medicusmundi i Metges del Món. Es tracta de l’informe de referència sobre salut i cooperació, i aquesta edició corrobora que, a Espanya, la cooperació no gaudeix precisament de bona salut. Efectivament, les dades confirmen que la cooperació espanyola es troba al furgó de cua d’Europa: mala carta de presentació davant les fites internacionals on el Govern vol projectar una imatge de credibilitat.
l’AOD cau fins als 2.483 milions
En termes absoluts, l’AOD cau fins als 2.483 milions. O sigui, que es destina a l’ajuda el 0.2%, una xifra molt per sota de la mitjana de la resta de països donants del CAD (el 0,31%) i, per descomptat, del promès i compromès 0,7%.
Al mateix temps, la cooperació descentralitzada, de mitjana, ha seguit millorant el seu comportament, com demostra el fet d’haver augmentat sensiblement la seva aportació fins assolir els 247 milions – dos milions més que al 2017. Ara bé, del total aportat per la cooperació descentralitzada, els Governs autonòmics redueixen la seva contribució en 20 milions, la qual cosa situa la seva contribució en 166,7 milions d’euros, i les entitats locals (EELL: Ajuntaments, Diputacions) la incrementen en 22,3 milions, situant-se la seva aportació en 80,7 milions d’euros.
La AOD total descentralitzada (o sigui, del conjunt de les CCAA i EELL) representa el 10% del total de l’AOD total espanyola i el 2018 creix un 1%. En aquest sentit, cal destacar el creixement de la cooperació catalana i valenciana entorn dels quatre i tres milions, respectivament.
Del total de la AOD bruta (Administració General de l’Estat + CCAA + EELL), es van destinar al sector salut 61,37 milions, la qual cosa representa el 2,47% del total de l’AOD, dels quals 34,97 milions provenen de l’AGE i 26,4 milions de la cooperació descentralitzada.
La AOD sanitària descentralitzada, en el seu conjunt, augmenta en 5,2 milions el 2018, amb un percentatge del 10,67% sobre el total, encara lluny del 13,8% del conjunt de donants, però molt superior al 2,47% de la cooperació estatal. El conjunt de la cooperació sanitària descentralitzada suposa el 43% de l’AOD sanitària espanyola. Catalunya és la CCAA que més diners destina a la salut: 9,2 milions d’euros el 2018. És també la que més percentatge de la seva AOD destina a salut: un 27,63%. La Comunitat Valenciana es la segona CCAA que més diners destina a salut, amb 3,4 milions, i la quinta en percentatge, un 17,09% del total. Balears queda al lloc 12 de 17 CCAA quant a diners destinats al sector salut. En percentatge, és l’última comunitat, amb un 4,24%, tret de tres CCAA que no han destinat res a salut (Astúries, Canàries i Múrcia), la qual cosa implica que hi ha molt marge de millora.
L’esforç que fa Espanya en cooperació internacional no es correspon ni amb la seva potència econòmica (es tracta de l’economia número 13 del món per volum de PIB) ni amb l’interès pel tema que sempre ha demostrat la ciutadania en diferents enquestes. És hora que Espanya torni a la comunitat internacional de donants.
Pots descarregar-te l’informe sencer o consultar les infografies i principals dades. O pots fer les dues coses.
Felix Fuentenebro
Director
Federació d’Associacions de medicusmundi a Espanya
Francesc Álvarez
Director
medicusmundi mediterrània