Dimecres passat estrenàvem la campanya i el vídeo manifest #PelDretalaSalut per reivindicar que la salut és un dret humà fonamental i que cal redoblar els esforços per promoure’l arreu del món. Per reflexionar sobre què significa la defensa del dret a la salut avui dia, quan als països del sud s’impedeix la construcció de sistemes públics de salut, mentre al nord es desmantellen els que ja tenim i es privatitza i mercantilitza la salut, conversarem amb persones que ens acompanyen, d’una manera o altra, en aquesta lluita que iniciarem ara fa 52 anys.
I avui parlem d’activisme i voluntariat amb Laia Pibernat Mir, apassionada del món de la salut; s’hi dedica tant des de l’àmbit acadèmic (recerca i docència), com tècnic-professional (en ONGs), i en moviments socials, intentant sempre difuminar les barreres i acostar unes i altres vessants. La Laia és llicenciada en Biologia Humana per la UPF i Màster en Antropologia Mèdica i Salut Internacional per la URV, membre de RAMA (grup d’investigació social aplicada a la salut) i de MARC (Centre de Recerca en Antropologia Mèdica); forma part del Moviment per a la Salut dels Pobles (PHM, sigles en anglès) i és col·laboradora habitual de medicusmundi Catalunya des del 2009.
Laia, ja fa un temps que estàs vinculada a medicusmundi com a voluntària, què et va dur a formar part de l’associació? Què és allò que t’atrau (o no ) del nostre plantejament sobre el dret a la salut?
Treballant com a tècnica d’Educació per al Desenvolupament (EpD) en les campanyes que feu junt amb Farmacèutics Mundi, vaig conèixer en profunditat el treball i els valors -el què i el com- de l’organització. Entre totes les raons per les quals segueixo encantada amb la col·laboració en destaco dues: la primera, la transversalitat de l’enfocament de la defensa del dret a la salut, amb la reivindicació prioritària de l’accés a la sanitat pública universal i gratuïta; i la segona, la riquesa i dedicació de l’equip humà que conforma l’organització.
També ets membre del People’s Health Movement (PHM). Què és aquesta organització i quina importància té?
El “Moviment per a la Salut dels Pobles” (traducció al català del PHM) és una xarxa internacional d’activistes per la salut. Està present en uns 70 països, connectant organitzacions de la societat civil, activistes a títol individual, professionals sanitaris i institucions acadèmiques. Guiat per la Declaració per a la salut dels pobles, el PHM desenvolupa campanyes, programes i activitats per la defensa i promoció de l’atenció primària integral de la salut i l’abordatge dels determinants socials, ambientals i econòmics que influeixen tantíssim la salut (i tan sovint oblidats en els programes oficials). La importància del moviment recau en la seva mirada àmplia, profunda i reflexiva que integra les problemàtiques locals en les dinàmiques globals, establint connexions i sinèrgies que reforcen i apoderen l’activisme per a la salut a escala local, nacional i internacional.
Per què defenses la sanitat pública universal i gratuïta?
Defenso el dret a viure amb dignitat, amb salut, com una qüestió imprescindible per poder gaudir de la resta de drets: dret a l’educació, a una feina digna, a dur la vida que cadascú desitgi viure. Per garantir la salut cal, d’una banda, abordar els condicionants socials, ambientals i econòmics de la salut; i alhora, cal poder gaudir d’un accés universal a uns serveis de salut públics, de qualitat, adequats a les necessitats de cada context, basats en la participació popular i en l’equitat. L’accés a la sanitat de qualitat no pot dependre de la capacitat de pagament de cada persona, és una qüestió de justícia.
I per acabar, com engrescaries a altres persones a sumar-se a la defensa del dret a la salut, què els diries que poden fer?
Hi haurà tantes maneres i camins com persones, moments i espais al món. Treballar i/o col·laborar amb organitzacions, n’és una. A mi em complau, em sembla que així contribueixo a l’impacte de quelcom que ja és madur i amb una experiència consolidada al darrera. A tot arreu hi ha organitzacions de la societat civil que es dediquen a la defensa del dret a la salut. Es tracta d’apropar-s’hi (que no mosseguen), conèixer en què i com treballen, i segur que se’n troba més d’una amb la que es simpatitza i gairebé de manera espontània, es dóna la col·laboració. Hi ha molts graus i intensitats de col·laboració, però tot, per petit que sigui, suma.
I perquè tot suma i perquè la vida no té preu, us animem a que us uniu a la nostra lluita #PelDretalasalut, com diu la Laia, des de la vessant que més us atregui, però amb la ferma convicció que la salut és un dret humà fonamental al que no podem, ni volem, renunciar: ens hi juguem, literalment, la vida.