Tot i que els científics fa temps que alerten de la possibilitat d’una perillosa pandèmia, la COVID-19 ha agafat a gairebé tots els països desprevinguts. La reacció ha estat en molts casos tardana, però a la fi ha arribat.
Com podeu suposar, l’epidèmia i les mesures preses per fer-la front també han tingut impacte en el treball de Medicus Mundi Mediterrània.
En tots els llocs on cooperem (Espanya, Moçambic, Burkina Faso, Bolívia, Equador, Bòsnia i Hercegovina o els campaments de refugiats de Sàhara) s’han decretat mesures més o menys estrictes de confinament. Això vol dir que els nostres equips estan treballant sobretot des de casa, avançant en els projectes en la mesura del possible. De les tres cooperants espanyoles de Medicus Mundi Mediterrània, destinades a Moçambic, dues han retornat a Espanya mentre duri la situació de confinament, mentre una altra s’ha quedat al capdavant de l’oficina de Moçambic. La resta dels nostres equips són naturals dels diferents països.
L’impacte de l’epidèmia en aquests països és encara difícil de calibrar, perquè en moltes ocasions la capacitat de detecció de positius és escassa. En tot cas, si una cosa tenim clara és que la feina de Medicus Mundi, dirigida a reforçar els sistemes de salut, és precisament el treball necessari per prevenir i contenir epidèmies com aquesta, així com la majoria de problemes de salut d’una població.
Són necessaris:
Sistemes de salut robustos, públics, universals, basats en l’atenció primària.
Amb prou centres de salut propers a la població, personal ben format, adequada planificació i gestió, bon sistema d’informació sanitària i (l’eterna aspiració) participació dels ciutadans en les decisions.
I, a més, unes polítiques que atenguin les condicions de vida de la població, ingressos, habitatge, condicions de treball, medi ambient, igualtat de gènere … com a factors que influeixen directament en la salut.
Aquesta és la recepta per afrontar els problemes de salut, tant a Moçambic com a Espanya. Aquesta és la línia en què Medicus Mundi treballa des de fa tants anys (des de 1963!) i en la qual continuarà treballant, gràcies al vostre suport, socis i sòcies, donants, col·laboradors i finançadors. Volem donar-vos les gràcies, gràcies per recolzar-nos, gràcies per apostar per la línia correcta en qüestió de polítiques de salut.
La sanitat pública i universal ha de ser intocable. Perquè la salut és el més important, uneix-te a la vida.
Francesc Álvarez
Director
medicusmundi mediterrània