Un intercanvi entre cinc països per aprendre i debatre sobre la violència de gènere i com combatre-la
El passat mes de febrer, del 4 al 8, vàrem convidar a Barcelona representants de les associacions amb les que treballem a Moçambic, Equador, Bolívia i Bòsnia i Hercegovina per compartir experiències i coneixements entorn a la lluita contra la violència de gènere i la seva prevenció.
Visites a serveis i equipaments de Barcelona
La setmana va començar amb un circuit de visites per diferents serveis i equipaments de Barcelona implicats en la lluita contra la violència masclista, per acabar amb unes Jornades Internacionals obertes al públic.
- Primer dia:
Així les delegacions convidades de Bolívia, amb la nostra coordinadora de projectes, membre també del col·lectiu Codemua Mujeres Pa’lante; Equador amb representants de la Fundación Casa de Refugio Matilde; Moçambic, amb membres de Fòrum Mulher; i Bòsnia i Hercegovina, amb representants de la Fondacija lokalne demokratije van conèixer el primer dia, dilluns 4 de febrer, el Circuit Barcelona Contra la Violència Masclista, van visitar l’ Hospital Clínic de Barcelona per conèixer la seva Comissió de Violència Intrafamiliar i Gènere, i finalment, van visitar el servei d’atenció a la víctima GAV dels Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya.
- Segon dia:
Van conèixer l’Institut Català de les Dones, de la Generalitat de Catalunya, i el Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca, una biblioteca especialitzada en dones, feminismes i gènere. Després la ruta va continuar fins a les instal·lacions de la Fundació Surt, per conèixer els tallers ocupacionals i van acabar la jornada al Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat – CJAS.
- Tercer dia:
La jornada es va iniciar amb una visita al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, per seguir després visitant un PIAD – Punt d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Barcelona i acabar amb la rebuda per part de l’Associació Ca la Dona a les seves instal·lacions.
Des d’aquestes línies aprofitem per agrair a totes les institucions i serveis la rebuda i l’interessant intercanvi de coneixements i experiències, que serviran per enriquir la tasca de totes les entitats participants.
La setmana va acabar amb la celebració els dies 7 i 8 de febrer de les I Jornades Internacionals de Violència de Gènere i Salut, que vàrem organitzar a la Sala Cibernàrium de l’Edifici MediaTIC de Barcelona, amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, i el suport de Barcelona Activa.
La taula inaugural dijous 7 de febrer va ser a càrrec del nostre director, Francesc Álvarez, David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, Carme Gual, Directora de Cooperació de la Generalitat de Catalunya, Núria Balada, presidenta de l’Institut Català de les Dones i Bàrbara Roig Merino, Cap del Departament d’Atenció i Acollida per Violència Masclista de l’Ajuntament de Barcelona.
Després les convidades de les delegacions dels diferents països van compartir les seves experiències i projectes amb el públic assistent, amb l’acompanyament i dinamització de Nus Cooperativa, expertes en gènere i metodologies participatives i teatrals.
També vàrem comptar amb la participació de la Fundació Àmbit Prevenció, la Mercè Moreño Salvador, Coordinadora del centre, ens van explicar la tasca de la Fundació al barri del Raval de Barcelona, on treballen amb dones en exercici de la prostitució; i Elisa Covelo O’Neil, d’Hèlia Dones va exposar com treballen el gènere, la violència masclista i la salut pública a Palestina, en col·laboració amb entitats locals.
El segon i últim dia de les Jornades va començar amb les experiències del Circuit Barcelona Contra la Violència Masclista, Ruth Capdevila Mayà, la seva secretària tècnica, ens van explicar quin és el protocol de dol de la ciutat en cas de feminicidi. Tot seguit, Laia Costa, Coordinadora del servei SARA (Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida) de l’Ajuntament de Barcelona va exposar com és el dispositiu d’acollida i recuperació per a les víctimes de violència masclista. La Directora de la Fundació Aroa, Neus Pocielo, va compartir com es pot fer incidència social i política des dels espais de participació, i Margarita López Carrillo, Presidenta de la Xarxa de dones per la salut va evidenciar com el biaix de gènere a la medicina i la medicalització són també violència de gènere. La Sira Vilardell, Directora de la Fundació Surt ens va parlar de prevenció i de la necessitat d’empoderar les dones davant la violència masclista; l’Oriol Ginés, psicòleg i Vicepresident de l’Associació Connexus va compartir amb les assistents com treballen amb homes perpetradors de violències masclistes i per últim, Joan Cabré Olivé, activista d’Homes en Diàleg ens va parlar de noves masculinitats alternatives.
Per últim destacar que vàrem poder gaudir de la gastronomia senegalesa de DiomCoop, que es va encarregar del càtering de les Jornades, en una aposta per l’economia social i solidària de la ciutat.
Moltes gràcies a totes les persones i institucions que heu fet possible aquestes jornades i en especial a tots i totes les participants a les Jornades, per convertir-les en un espai d’intercanvi, aprenentatge i sororitat. Esperem poder-nos trobar l’any vinent en la segona edició.
Margarida Garcia
Responsable de Comunicació
medicusmundi mediterrània