A les societats occidentals hi ha una creixent obsessió per la salut, instigada per un procés de medicalització àmpliament promogut de forma més o menys directa per la poderosa indústria farmacèutica. I una de les principals conseqüències d’aquest culte per “estar sa” és que, segons l’ONU, la indústria farmacèutica és un dels negocis més lucratius que existeixen, ja que és la tercera activitat que més beneficis obté a nivell mundial per darrere del comerç d’armes i del narcotràfic. El problema afegit és que aquest negoci es fa a costa de la salut de moltes persones que consumeixen més medicaments dels que el seu cos necessita, amb conseqüències que poden arribar a ser letals. I és que segons l’Agència Europea dels Medicaments, cada any moren a Europa 197.000 persones pels efectes adversos de les medicines.
I si en una part de planeta hi tenim excés de medicació, a l’altra la situación és ben diferent, amb 2.000 milions de persones, principalment a països empobrits, però també cada vegada més a les societats desenvolupades, que no tenen accés als medicaments essencials de qualitat que necessiten.
En el nou article que publiquem avui al blog “La Pitjor Epidèmia” a Sentit Crític, analitzem aquesta complexa situación al voltant de l’accés als medicaments.
Escrit per la periodista Laia Altarriba, amb l’assessorament de Joan Benach de Greds-Emcomet, i l’equip de la campanya “Salut, drets, acció”, una iniciativa de Farmacèutics Mundi, Quepo i medicusmundi Catalunya.
Interesante este tema que es poco conocido. Además, están las medicinas alternativas que surgen por doquier donde, por si no fuera poco que seamos “pre hipertensos”, “pre cardiópatas” y “pre loquesea”, el caso es convencernos de que tomemos pastillas para prevenirlo todo (hace unos días que anuncian en la radio un producto para que la vista cansada no esté tan cansada …), ahora también nos dejamos convencer de que tomar cualquier tipo de hierbas, pero, eso sí, naturales, siempre naturales que es como son buenas (naturales son la dedalera, la cicuta y la adelfa, por poner algunos ejemplos de la bondad de la naturaleza) también es fantástico para no padecer cáncer y un sinfín de enfermedades. Parece que estamos dispuestos a creernos lo que sea que alguien nos cuente, sea profesional de la salud o no, y quienes lo saben se aprovechan. Y así nos va
Gracias por tu comentario y tu interés en nuestros artículos. Efectivamente, creemos que es un tema importante que nos afecta a todos y del que no se habla mucho. Por supuesto que los medicamentos son necesarios y deben consumirse cuando es necesario (bajo una correcta administración y control), pero debemos reflexionar acerca de los abusos y las graves consecuencias que pueden acarrear para nuestra salud y la de todos y todas. Un saludo.
Tienes razón Carmen,
La gente suele creer lo que creen que les interesa más. Y después ocurren más desgracias todavía.
Estoy buscando a un Sr. que aparecía en Internet diciendo que algunas plantas eran muy sanas, y parecía algo paranoico con la industria farmacéutica, ¿Saben quién quiero decir??