Les III Jornades de Violència de Gènere i Salut de 2021 han estat dedicades al paper dels mitjans de comunicació en el tractament d’aquest problema global. Hem comptat amb ponents de quatre continents, procedents de Catalunya, Bòsnia i Hercegovina, Moçambic i Equador.
Després de sis hores de presentacions i torns de preguntes, repartits entre els dies 22 i 23 de setembre, podem arribar a les següents conclusions, tal com les va exposar Iván Zahínos, Coordinador de Relacions Internacionals de Medicus Mundi Mediterrània, a l’acte de cloenda:
La primera és la total pertinència del tema. Vam començar a treballar sobre el paper dels mitjans de comunicació a partir de la col·laboració amb l’Associació de Periodistes de Bòsnia-Hercegovina. Érem conscients de la manera en què els mitjans de comunicació influeixen en la percepció del públic sobre la violència masclista, fins al punt que poden contribuir a la seva eradicació o a la seva perpetuació. En aquestes jornades ens hem centrat sobretot en premsa i televisió, però també hem parlat del paper de la publicitat al difondre estereotips i normalitzar la desigualtat i la violència i, com veurem després, també de la violència exercida en l’entorn digital.
La segona, és la necessitat de voluntat política per posar límit a la informació nociva que genera més desigualtat i més violència. Això passa per establir regulacions, i hem vist que alguns països estan més avançats i altres, com els africans, menys. Aquesta voluntat política es construeix a partir de la feina en xarxa de les organitzacions de la societat civil per fer incidència política sobre els governs.
La tercera és que, malgrat que el problema existeix en tots els països del món, la disparitat en el tractament de la informació és evident. Als països africans encara hi ha molt poca presència de dones en els mitjans de comunicació, la qual cosa afecta la visió de la dona que s’ofereix; a d’altres països hi ha més presència, però encara cal treballar molt per construir un imaginari col·lectiu des de la igualtat.
La quarta és la facilitat amb que la violència i la desigualtat es colen en tots els àmbits en què ens movem. La violència s’ha infiltrat ràpidament a les xarxes socials, afectant sobretot a la població més jove, amb la qual cosa es converteix en un problema de futur: està clar que el que sembrem avui és el que recollirem demà. Per això és tan important l’ètica en els mitjans de comunicació i en qualsevol usuari de les xarxes, siguin empreses o individus.
Ainara García
Stephen Marchionda
La cinquena és que considerem un encert haver comptat amb veus que no vénen només de el sector de la cooperació, sinó, com podreu comprovar en el programa, d’importants mitjans de comunicació, o fins i tot de cinema i de teatre i de les arts, com la poeta Ainara García o el guitarrista Stephen Marchionda. Aquestes veus, més properes, permeten que el missatge arribi molt millor a el públic, i és una lliçó apresa per altres Jornades i per altres activitats.
No va faltar a la cloenda l’agraïment a la valentia de les professionals de la comunicació que, en els temps que corren. trenquen una llança a favor de la igualtat i que, com la nostra convidada Borka Rudic, s’exposen a l’assetjament de la gent partidària de què tot segueixi com està.
Podeu revisar les jornades al complet al nostre canal de YouTube.
Francesc Àlvarez
Director
medicusmundi mediterrània