Compartir eines i experiència per a més incidència

Els passats 19 i 20 de maig van tenir lloc a Barcelona les IV Jornades Internacionals de Violència, Genère i Salut, organitzades per Medicus Mundi Mediterrània. L’edició d’enguany va tornar a la presencialitat (per fi!) després de dues edicions en format online. Aquestes trobades anuals són un espai per continuar avançant com a organització en l’eradicació de la violència masclista arreu del món, posant en comú l’experiència de les companyes que treballen a diferents països del món i sobretot pensant col·lectivament noves estratègies per fer incidència política, des d’una perspectiva social. Conversem amb Violeta Bila, coordinadora d’Aliança Para A Saúde a Moçambic i assistent a les Jornades, sobre aquesta IV edició i els reptes de futur de l’organització.

La IV edició de les Jornades es va centrar en l’aprenentatge intern, en compartir experiències i conèixer en profunditat la feina dels diferents equips, procedents de Bolívia, Equador, Moçambic, Bòsnia i Hercegovina i Espanya, que treballen en els projectes de lluita contra la violència de gènere de Medicus Mundi Mediterrània. De la mà les presentacions de les especialistes d’aquests equips i d’especialistes catalanes convidades, es va promoure una reflexió cap a dins: identificar connexions entre els diferents projectes i, a partir d’aquí, establir un diàleg. I és que garantir més connexió, comunicació i coneixement compartit entre els diferents països és primordial per encarar escenaris de futur per combatre i eradicar la violència masclista.
Compartir metodologies de treball, reptes i oportunitats de cada territori, contextos d’intervenció (polítics, socials, culturals) i estratègies adoptades davant la repressió és clau i ha de ser un pilar de l’organització, destaca Bila, ja que “malgrat que els contextos són diferents, la problemàtica és comuna: la violència masclista i la vulneració dels drets de les dones és a tot arreu i beu de la mateixa arrel”. A més, la violència masclista és present en les estructures governamentals i socials i està lluny de minvar.

Bila valora molt positivament les IV Jornades, tant en termes quantitatius com qualitatius. A la bona assistència s’hi suma l’aprenentatge adquirit, construït col·lectivament entre membres del projecte: “totes les jornades tenen la seva especificitat, el seu valor, i enguany ha estat molt enriquidor conèixer-nos més entre col·legues”. Destaca la importància de veure i saber que no estan soles, que hi ha persones a l’altra punta del món que treballen pel mateix objectiu, “i això és especialment sanador i encoratjador tenint en compte la duresa d’algunes de les situacions que vivim.”
Si hi haurà V Jornades és encara una incògnita, però el que és segur és que enguany la trobada ha servit per reforçar l’organització en l’àmbit intern i, en conseqüència, enfortir les seves estratègies d’incidència.
Clara Carbó
La Pera – Comunicació Cooperativa