Un projecte d’aprenentatge i servei sobre salut global i mineria artesanal a l’IES XXV Olimpíada de Barcelona
Des de fa uns anys sentim a parlar de la contaminació dels mars per mercuri i altres metalls pesants, que acaben al nostre plat a través del peix que consumim. Però sabem d’on prové aquesta contaminació? Quin n’és l’origen, la causa? Com afecta la nostra salut? Podem fer-hi alguna cosa?

Per abordar aquesta problemàtica mediambiental que ens afecta a totes, treballarem un curs més amb els alumnes de 4t d’ESO de l’IES XXV Olimpíada de Barcelona, al barri de la Font de la Guatlla, després d’una primera edició el curs passat molt ben valorada per l’alumnat i l’equip docent del centre.
Proposem als nois i noies un viatge fins a Moçambic, a la província de Cabo Delgado al nord del país, en plena zona minera. Ens endinsem, a través del documental “La fiebre del oro” (la nostra darrera producció audiovisual rodada amb Kanaki Films) en la vida d’un grups de joves miners, molts d’ells d’edats similars als joves de l’institut barceloní, i fins i tot alguns nens de 7 i 8 anys, que caven hores i hores cada dia a la recerca d’or.
Volem conèixer en quines condicions treballen, perquè es veuen avesats a aquesta sortida laboral tan dura, perillosa i poc rendible, i quines conseqüències té això en les seves vides, la seva salut i el medi ambient, no només de la zona on treballen, sinó del planeta com a tot. Perquè per a extreure l’or fan servir mercuri. Un mercuri que els emmalalteix, contamina els rius i aqüífers de la zona i finalment acaba al mar, i present per últim a la nostra dieta diària a través del salmó, la tonyina, el peix espasa i altres espècies que consumim sovint. S’estima que el 40% de la contaminació per mercuri del planeta prové de la minera artesanal (practicada a Moçambic, però també a molts altres països com Colòmbia, Perú, Brasil, etc.).
Una pràctica concreta a l’altra banda del món, arriba fins els nostres plats i afecta a l’estat ambiental del planeta i a la nostra pròpia salut. Però no podem oblidar que la demanda d’or i altres minerals creix dia rere dia a causa dels nostres hàbits de consum al món més desenvolupat (econòmicament parlant). I és que com a gran conductor d’electricitat que és, l’or està present a gran part dels aparells electrònics que tots consumim voraçment, en especial els joves: smartphones, tabletes, ordinadors portàtils, consoles de vídeojocs, càmeres de fotos… sense oblidar evidentment les joies i l’or que es compra per a inversió financera.
Al llarg d’un quadrimestre fem tallers amb els nois i noies per entendre aquesta connexió local-global des de la perspectiva dels drets humans i els determinants socials de la salut, sense oblidar la necessitat de reflexionar sobre el consum responsable. Amb el nostre acompanyament els joves dissenyen una campanya de sensibilització per al seu entorn (escola, família, amics, barri) i d’aquesta manera contribueixen a canviar i millorar una realitat concreta, un dels objectius de la metodologia pedagògica de l’Aprenentatge i Servei (ApS).
En aquest cas, es tracta de revertir el desconeixement per part de la ciutadania barcelonina d’aquesta problemàtica social i mediambiental lligada al consum d’or i l’existència d’alternatives com l’or certificat. El curs passat van idear una sèrie de materials impresos (postals, flyers, agendes…) que van repartir al barri, mentre feien enquestes a les joieries i la seva clientela sobre l’or verd. A més, a l’escola van presentar un vídeo i una exposició de fotos. Aquest curs, el repte que els plantegem és fer un vídeo flash mob per moure’l després a les xarxes socials.
Aquesta proposta d’ApS forma part d’una estratègia més àmplia que contempla 3 branques d’actuació:
1)L’acció a terreny
a Moçambic, treballant en la promoció de la salut amb els miners i la població de la zona i la promoció de noves pràctiques extractives menys nocives i contaminants.
2) Incidència política i ciutadana
per promoure el consum responsable i donar a conèixer i impulsar la venta d’or certificat com a lliure de mercuri, treball infantil i amb unes condicions laborals justes pels miners.
3) Acció Educativa
L’acció educativa amb joves de centres escolars, esplais, etc
Margarida Garcia
Responsable de Comunicació i EPD
medicusmundi mediterrània
Pingback: Què s'amaga darrera el nostre consum?