Neix a Barcelona el col·lectiu ORIGEN, una iniciativa pionera de treball en xarxa per a fomentar la joieria responsable. Està format per les firmes joieres adoro mi oro, Adriana Díaz Higuera, Emilie Bliguet Ethical Jewellery, ILFO unique ecojewels, Juia Jewels, Koetania, Majoral Joies, Teresa Estapé i per l’ONG Medicus Mundi Mediterrània.

El col·lectiu, que ja va organitzar conjuntament l’exposició ORIGEN 2020 i els Diàlegs sobre Joieria Responsable que el passat mes de gener va acollir el Centre d’Artesania de Catalunya, presenta ara el seu manifest i fa una crida a teixir una gran xarxa col·laborativa des de la qual poder impulsar amb més força aquesta nova concepció de la joieria fonamentada en criteris ètics, socials i ambientals.
Manifest del col·lectiu ORIGEN
Som un grup de professionals i de persones apassionades de la joieria, compromeses amb pràctiques respectuoses amb el medi ambient i amb valors socials. Treballem amb materials ètics procedents de la mineria responsable i de circuits de comerç just, i ens proposem col·laborar amb altres persones, professionals i empreses del sector que, de pròpia convicció, vulguin participar d’un procés de CANVI cap a un model de joieria responsable basat en la transparència i la traçabilitat del seu producte.
Ens interessa saber què hi ha a l’origen de les matèries primeres amb les que treballem, quins processos d’extracció s’han seguit, com aquests afecten a la Terra i a les persones que s’hi dediquen, i com des d’aquesta perspectiva podem millorar els nostres processos creatius. Aquestes inquietuds ens han donat l’empenta per a recórrer un llarg camí a la recerca d’alternatives sanes, dignes i justes al nostre abast, ens han portat a generar dinàmiques d’intercanvi en cooperació amb altres firmes i companys/es de professió.
Reivindiquem que l’or i les gemmes com més justos, més preciosos! Per això comptem amb la certificació Fairmined, l’únic segell internacional que disposa de llicència oficial per a joiers/es a l’Estat espanyol. Ens proporciona metalls com l’or i la plata provinents d’organitzacions mineres artesanals i de petita escala que garanteixen condicions laborals dignes, exclouen el treball infantil i qualsevol tipus de vulneració dels drets humans, alhora que apliquen mètodes respectuosos amb el medi ambient d’acord als més alts estàndards de protecció de l’ecosistema. També apostem per l’ús de diamants i gemmes amb garantia d’origen que procedeixen d’iniciatives responsables i permeten la traçabilitat en tot el seu cicle.
Fem un crida a totes aquelles persones, professionals i empreses del sector que comparteixen els nostres valors i inquietuds a unir-se a una gran xarxa col·laborativa des de la qual possibilitar recursos i obrir noves vies cap a una joieria sostenible cada vegada més real i amb menys barreres. Volem estimular el coneixement crític i el debat al nostre sector, en tant que motor de transformació imprescindible davant dels impactes negatius lligats a l’extracció i la comercialització dels metalls nobles i les gemmes que utilitzem. Així mateix, volem dissenyar fórmules per arribar al públic amb l’objectiu de divulgar les problemàtiques que ens preocupen i les alternatives existents, tot fomentant un tipus de consum més conscient, més responsable i amb més poder de canvi.
Les joies són productes que transmeten bellesa, emocions, que reforcen la identitat i que sempre haurien de tenir una bonica història al darrere que parli de solidaritat, justícia social i respecte global a la natura. Treballar la joieria de forma ètica i sostenible, igual que comprar peces elaborades des d’aquesta concepció, significa també formar part de pràctiques responsables a través de les quals tots/es plegades contribuïm a frenar l’explotació humana i la contínua contaminació del planeta.
adoro mi oro, Adriana Díaz Higuera, Emilie Bliguet Ethical Jewellery, ILFO unique ecojewels, Juia Jewels, Koetania, Majoral Joies, Teresa Estapé i Medicus Mundi Mediterrània