Tanquem satisfetes una nova edició del projecte “La Febre de l’Or. Mercuri, de la mina al plat”, una proposta d’Aprenentatge Servei amb estudiants de 3r i 4t d’ESO sobre la relació entre la mineria i els nostres hàbits de consum, els seus efectes en la salut i el medi ambient, i el consum responsable com a via per a reduir la contaminació i els impactes del canvi climàtic.
Enguany hi han participat els grups de 3r A i 3r B d’ESO de l’INS Vila de Gràcia i el grup de 4t C d’ESO de l’INS XXV Olimpíada de Barcelona, que han dut a terme diferents serveis de retorn a la comunitat en forma de campanyes de sensibilització per a impulsar un consum crític i sostenible d’aparells electrònics en el seu entorn més immediat.
Mineria artesanal, or i electrònica: quina relació hi ha i què podem fer?
Has pensat mai d’on provenen els materials amb els que es fabriquen els mòbils i ordinadors? Quina relació hi ha entre l’or i aquests productes electrònics? Quines són les conseqüències de la minera artesanal d’or per al medi ambient i la salut de les persones? Què podem fer davant d’aquesta situació?
Aquestes grans preguntes han guiat un procés d’aprenentatge i servei que hem començat a Moçambic, a partir del nostre documental “La Fiebre del Oro”, per a conèixer els impactes negatius a nivell social, mediambiental i sobre la salut derivats de la minera artesanal d’or, una activitat estretament lligada a la contaminació global per mercuri i que té repercussions per a la salut del planeta i de totes les poblacions que hi habitem.
El coneixement d’aquestes problemàtiques ens ha portat a la cerca d’alternatives al nostre abast. Els grups de joves han dissenyat i dut a la pràctica diferents accions orientades a generar una consciència crítica i uns hàbits més responsables en el consum d’electrònica, dins i fora dels instituts, tot aportant així els seus granets de sorra per a fomentar el canvi que necessitem.
A l’INS Vila de Gràcia una de les activitats més destacades ha estat l’exposició “Explotació i contaminació darrere el món de les pantalles”, que es pot visitar durant el mes de juny al vestíbul del centre. A l’INS XXV Olimpíada han apostat pel format audiovisual i han realitzat aquest vídeo per a reflexionar i fer reflexionar sobre aquestes qüestions associades a la industria electrònica i les possibles solucions.
L’Eco-Cub, una segona vida per als aparells electrònics
Als dos instituts s’ha posat també en marxa una iniciativa de recollida de deixalles electròniques, mitjançant un eco-cub elaborat artesanalment pels mateixos grups d’estudiants i en coordinació amb l’associació Andròmines, que permetrà donar una segona vida als aparells recollits. Andròmines s’encarregarà de la reutilització d’aquests productes (mòbils, ordinadors, tauletes, cables…) i, quan no sigui possible reparar-los, en reciclarà les peces i materials. Vora el 70% dels aparells que recullen habitualment són reutilitzats, mentre que se’n recicla el 30% restant.
En aquesta edició del projecte hem comptat amb la col·laboració del moviment juvenil Fridays for Future, l’associació Andròmines i l’associació de periodisme Fora de Quadre, gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Estel Peix Feliu y Sara Manserra
Educació per a la Justícia Global
medicusmundi mediterrània