Tret de sortida d’un procés participatiu d’enfortiment dels moviments pel dret a la salut
Salut, Drets, Acció és una iniciativa de medicusmundi mediterrània i Quepo que compta amb més de deu anys de trajectòria. Fins ara basada en la sensibilització i la incidència entorn als diferents factors que impedeixen garantir el dret a la salut al món, a través del cinema, el teatre o el debat, sota la mirada dels determinants socials de la salut i les desigualtats que se’n deriven, la campanya adopta enguany una visió més estratègica en clau de lluita política contra les vulneracions d’aquest dret fonamental.
Sense perdre els seus espais tradicionals com la Mostra de Cinema que celebrem cada tardor, ja consolidats en l’oferta social i cultural de la ciutat, en la nova etapa que arrenquem els posem al servei d’un procés més ampli d’enfortiment dels moviments pel dret a la salut des del qual impulsar accions enxarxades amb capacitat d’influir en les polítiques públiques i d’estimular el paper de la ciutadania en tant que titular del dret a la salut.
Aquest recorregut el duem a terme en aliança amb el People’s Health Movement i amb col·lectius locals com Marea Blanca de Catalunya, la PASUCat (Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya), la Xarxa de Dones per la Salut, La Capçalera, l’Observatori del Deute en la Globalització i el grup de recerca GREDS-EMCONET de la UPF. Tots ells participen al grup de referència que guia el conjunt de la proposta, al si del qual ideem una agenda compartida per la defensa del dret a la salut i activem una sèrie processos coordinats de recerca, formació, comunicació, incidència institucional i mobilització social.
Agenda comuna pel dret a la salut: reversió de la privatització i accés universal
Les primeres passes per a la construcció del procés conjunt les fem a partir d’un exercici preliminar de diagnosi de l’estat del moviment per la salut, en una doble dimensió local/internacional, i de les prioritats temàtiques i d’acció política de diferents col·lectius i organitzacions socials que en formen part.
I, fruit d’aquest exercici, definim un focus temàtic principal al voltant del qual pensar i articular tot el procés i els seus espais: la lluita contra la privatització de la sanitat i la garantia de l’accés universal i de qualitat als serveis públics de salut. I apostem per abordar-lo des de la interacció i el treball enxarxat amb altres moviments feministes, climàtics i antiracistes, així com des del context de pandèmia actual de coronavirus i de necessitat d’una sanitat pública forta capaç contenir aquesta i la resta d’amenaces.
Formació i estratègia política a la Universitat Internacional per la Salut dels Pobles
Un dels moments més rellevants d’aquest procés de dos anys és la realització a Barcelona de la Universitat Internacional per la Salut dels Pobles (IPHU, segons les seves sigles en anglès), una iniciativa de pedagogia activista del People’s Health Movement de la qual no se n’ha fet encara cap edició a l’Estat espanyol.
La IPHU és un espai horitzontal de construcció de coneixement, d’intercanvi d’experiències i de creació de comunitat entre activistes d’arreu, i també un marc d’acumulació de poder col·lectiu des del qual llançar un procés d’incidència política i crear les eines pràctiques per a fer-lo rodar. Està previst celebrar-la a finals del mes de novembre i contemplarà activitats formatives descentralitzades a ciutats com Girona, Tarragona i Lleida.
La ciutadania com a titular del sistema públic de salut
El rol imprescindible de la ciutadania en la protecció dels sistemes públics de salut és també un dels grans reptes del camí que emprenem, molt especialment en un escenari de noves amenaces de privatització de la salut i d’emergència sanitària mundial pel brot de COVID-19.
Ara més que mai, la situació d’alarma que estem vivint en tants països del món, ens empeny a reivindicar la importància de la sanitat pública i a voler contribuir des dels diferents espais de campanya a cercar fórmules cap a l’apoderament de la ciutadania i la seva participació activa en la defensa del dret a la salut.
El programa “Salut, Drets, Acció. Activisme i cinema contra #LaPitjorEpidèmia” compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
#ReloadedSDA
@SalutDretsAccio
Estel Peix Feliu
Educació per a la Justícia Global
medicusmundi mediterrània