Què s’amaga darrera el nostre consum?
Ens ho expliquen els nois i noies de 4t d’ESO de l’IES XXV Olimpíada de Barcelona en aquest vídeo que han realitzat durant el projecte d’aprenentatge i servei “LA FEBRE DE L’OR. Mercuri de la mina al plat. Mineria artesanal i salut global”, que hem desenvolupat un curs més en aquest centre educatiu amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’associació de periodisme Fora de quadre, que ha guiat el procés d’elaboració del vídeo i n’ha fet l’edició final.
El projecte “LA FEBRE DE L’OR. Mercuri de la mina al plat. Mineria artesanal i salut global” és el segon cop que es fa en aquest institut. El curs 2017-2018 se’n va fer la primera edició i aquest curs hem repetit l’experiència. Es basa en la metodologia pedagògica de l’aprenentatge i servei, que combina una fase d’adquisició de coneixements i una fase de servei a la comunitat per millorar una realitat concreta.
Partint de la pregunta: “d’on prové el mercuri present al peix que consumim?” proposem a l’alumnat un viatge fins a les mines d’or de Moçambic, a través del documental “La fiebre del oro”, per conèixer com viuen un grup de joves miners artesanals. Perquè s’estima que el 40% de la contaminació mundial per mercuri prové de la minera artesanal que utilitza mercuri en el procés d’extracció de l’or. I la demanda d’or a nivell mundial no para de créixer per a poder fabricar telèfons mòbils i aparells electrònics, ja que l’or és un molt bon conductor d’electricitat. Així doncs, els nostres hàbits de consum, una vegada més, tenen un impacte en les condicions laborals a l’altra banda del món, i un impacte mediambiental i en la salut de tots i totes.
El vídeo és el resultat de mesos de treball per reflexionar plegades sobre aquesta connexió local-global per entendre millor què és la salut global, quins són els determinants socials que condicionen la salut, perquè hi ha una crisi mediambiental de tal magnitud i quines alternatives hi ha de consum responsable i economia social.
Podeu saber més del projecte en aquest article que vam publicar fa uns mesos en aquest bloc.
Aquest vídeo ha estat l’eina central de la campanya de sensibilització que han fet al seu entorn (el servei a la comunitat que proposa l’aprenentatge i servei) per convidar a la reflexió i també a l’acció, perquè