El 20 de juny és la data escollida per commemorar el Dia Internacional de les Persones Desplaçades i Refugiades, i un any més hem de denunciar una xifra rècord: el 2015 es va tancar amb 65,3 milions de persones refugiades i desplaçades. Aquesta xifra no ha parat de créixer ens els darrers 5 anys i suposa la xifra més alta des de la II Guerra Mundial. Més de la meitat són infants, i tan sols poc més de 16 milions d’aquestes persones estan sota la protecció de l’ACNUR, l’Alt Comissionat de l’ONU pels Refugiats. Són dades de l’informe “Tendències Globals”, presentat avui per l’ACNUR.
La guerra de Síria està provocant el principal èxode de refugiats, amb més de 5 milions des del seu inici el 2011, seguit de la població afganesa i de Sudan del Sud i Somàlia. Però no hem d’oblidar els desplaçats interns a nombrosos països, les persones que intenten entrar a Espanya per la frontera sud fugint també de conflictes i de la pobresa, o poblacions refugiades de llarga durada com el poble sahrauí, que porta 40 anys d’exili forçat prop de Tindouf, a la zona més inhòspita del desert del Sàhara, a Algèria.
Davant d’aquesta situació i de la injusta i negligent resposta de la UE i els seus Estat membres, ens sumem a la crida de la plataforma Stop Mare Mortum, que han convocat diverses accions al voltant del #20J, entre elles la multitudinària manifestació que es va celebrar ahir a Barcelona amb el lema “Obriu fronteres, volem acollir”, per a què es respecti el dret a l’asil i s’obrin vies segures.
No podem seguir vulnerant els drets de milions de persones amb acords com el de UE i Turquia per retornar refugiades de Grècia cap a Turquia, amb camps de detenció com els de Grècia, la gestió de les tanques de Ceuta i Melilla o el recent anunci del govern de Kènia de tancar el camp de refugiats de Dadaab, el més gran del món, i enviar totes les persones de nou cap a Somàlia; sense oblidar espais de detenció com els CIE (Centres d’Internament per a Estrangers) a diverses ciutat espanyoles.
Una vegada més hem d’anar a la causa dels conflictes i hem de denunciar que #LaPitjorEpidèmia són la desigualtat, la pobresa i la injustícia i com deien ahir a la manifestació #19J els representants del Sindicat de Manters, que hi ha fronteres invisibles com el racisme i la xenofòbia que també cal enderrocar.
Aquí teniu un recull de webs amb més informació:
Web del CEAR – Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat
Recomanacions de la Fede.cat per a l’ajuda a les persones refugiades
Documental “Kafana” (Prou) sobre la situació del poble sahrauí
Fotografies: Stop Mare Mortum