Com cada any, el 8 de setembre es celebra el Dia dels i les Cooperants, una data designada per la coordinadora d’ONGD d’Espanya (CONGDE) per reconèixer la tasca dels més de 2800 espanyols i espanyoles que treballen en cooperació per al desenvolupament a l’exterior, alhora que es vol també sensibilitzar sobre la necessitat de la tasca dels i les cooperants per aconseguir un desenvolupament global, equitatiu i sostenible.
Perquè aquest dia i no un altre? Va ser el 8 de setembre del 2000, quan els caps d’estat de 191 països van assumir la necessitat d’un canvi global i van subscriure el compromís dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, les seves metes i terminis van quedar definits per al 2015, i recentment s’han redefinit per al 2030 amb el nom d’Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Des medicusmundi mediterrània volem celebrar aquest dia reconeixent el valor de l’actuació de totes aquelles persones que decideixen treballar per un món més humà i sostenible. I ens sumem a la denúncia de la CONGDE “les retallades en els fons de cooperació que han suposat un abandonament de persones i comunitats en situació d’extrema vulnerabilitat. Exigim polítiques globals que garanteixin la defensa dels territoris i la protecció d’activistes mediambientals. L’any passat, 185 persones van ser assassinades per la defensa de la terra i els seus recursos; o el que és el mateix, 3 persones per setmana. L’acompanyament que realitzen els i les cooperants a aquests moviments és essencial per aconseguir una major repercussió internacional de les seves demandes i per oferir protecció davant les amenaces“.
I per si no tens molt clar què és això de la cooperació …
Què és la cooperació al desenvolupament?
La Cooperació per al Desenvolupament comprèn el conjunt d’actuacions que contribueixen al desenvolupament humà i sostenible, la disminució de la pobresa i el ple exercici dels drets en una societat més justa.
Què és un/a cooperant?
Un/a cooperant és un/a professional que treballa en un país en desenvolupament, tant en l’àmbit del desenvolupament com de l’ajuda humanitària, al servei d’una entitat promotora de la cooperació internacional.
Les entitats promotores de la cooperació o de l’ajuda humanitària són totes aquelles persones, ja siguin físiques o jurídiques, públiques o privades, que organitzin, impulsin, desenvolupin o executin accions de cooperació per al desenvolupament o humanitàries en països que el Comitè d’Ajuda al desenvolupament de l’OCDE defineix com a tals, així com qualsevol altre país on es declari una situació d’emergència humanitària, amb independència del finançament d’aquests projectes.
D’aquesta manera, el/la cooperant passa a ser un/a treballador/a amb contracte laboral o un/a empleat/a públic/a amb una relació ja sigui laboral o estatutària amb l’entitat promotora de cooperació, i no és una persona voluntària ni becària, a diferència d’algunes creences populars.
“A vegades sentim que el que fem és solament una gota al mar, però el mar seria menys si li faltés aquesta gota” – Maria Teresa de Calcuta.