Arriba l’estiu, i amb ell acabem un altre curs escolar de “Medicaments que no curen”.
Junt amb Farmacèutics Mundi, medicusmundi Catalunya porta realitzant aquests tallers més de deu anys. Un joc de rol molt versàtil per treballar els medicaments en el món globalitzat: accés a medicaments, desigualtats nord-sud, ús racional i un èmfasi especial en les bones i males pràctiques de donacions internacionals de medicaments.
Es treballa en grups, després hi ha la posada en comú i la discussió. Al final, un vídeo resum arrodoneix l’activitat, oferint xifres concretes, imatges impactants i paraules concises a allò que el grup ha estat imaginant i reflexionant (links varis, es poden posar a les fitxes, al video a youtube, etc.)
Enguany els 35 tallers s’han realitzat tant a centres de secundària com a centres de formació professional de l’àmbit sanitari, així com en algun centre de lleure de la província de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Les valoracions i comentaris del professorat acompanyant i de l’alumnat que hi ha participat han estat molt positives. “És un tema molt comú, els medicaments, i de normal aprenem poc més que classificació i la farmacocinètica”- comentava una participant alumne de cures auxiliars d’infermeria-. “En el taller veiem les altres cares del medicament, molt interessant”.
Acostar temàtiques complexes com l’economia política dels medicaments a alumnes de totes les edats no és fàcil, però no és més difícil que fer entendre la farmacocinètica d’alguns d’aquests. Tot és necessari, i conèixer el context dels medicaments, “allò que envolta i acompanya a la càpsula o comprimit” –com acostumem a dir en els tallers- és important per poder ser, després, un professional crític amb la feina que es du a terme i també un consumidor informat.
Trobar el forat a les agendes curriculars tampoc és feina fàcil. En els darrers cursos s’estan fent paleses les conseqüències de les retallades en educació. Les escoles “van a tope”, sense poder cobrir substitucions, amb més alumnes per aula, etc. Des de medicusmundi volem felicitar i agrair als centres que s’han sumat a la iniciativa i que han comptat amb nosaltres per fer els tallers i implicar-se en les activitats d’aprenentatge i servei.
De nou, ha estat un plaer treballar amb vosaltres, i confiem en què l’any vinent podrem seguir insistint en la sensibilització i l’educació transformadora per a una major consciència social.
Bon estiu! I fins el curs vinent!
Laia Pibernat Mir
Tallerista de “Medicaments que no curen”