El col·lectiu ORIGEN presenta un compendi d’articles, entrevistes i recursos d’interès per a divulgar la joieria responsable i facilitar eines de tipus pràctic que contribueixin a fomentar models de joieria més compromesos amb la justícia social i el medi ambient.
La joieria pot ser ètica i sostenible?
És possible garantir el respecte als drets humans i al medi ambient quan es treballa amb metalls i pedres precioses?
És traçable el seu recorregut des que s’extreuen de les mines fins que es converteixen en aliances o en béns de luxe?
Per al col·lectiu ORIGEN, format per vuit firmes joieres establertes a Barcelona i per l’ONGD medicusmundi mediterrània, la resposta a totes aquestes preguntes és molt clara. Amb l’objectiu de compartir la seva concepció de la joieria i de promoure el coneixement sobre les opcions que existeixen en l’actualitat per portar-la a la pràctica, el grup ha elaborat el dossier “Apunts de Joieria Responsable” amb la col·laboració de Gold and Time i Grupo Duplex.
Consta de tres blocs d’informacions. El primer està dedicat a l’anàlisi dels impactes negatius de la mineria en origen, amb el focus en la mineria artesanal i de petita escala d’or. El segon introdueix la joieria responsable i els minerals procedents de circuits de comerç just com a alternativa a aquests impactes. I, el tercer, ofereix recursos pràctics com ara un directori de proveïdors responsables de metalls, pedres precioses, cadenes i packaging, entre d’altres aspectes.
Aquesta publicació està vinculada als Diàlegs sobre Joieria Responsable, un espai de debat i intercanvi sobre els reptes i les oportunitats de la joiera ètica i sostenible en l’actualitat, impulsat també pel col·lectiu ORIGEN. La primera edició es va celebrar el 30 de gener de 2020 al Centre d’Artesania de Catalunya. La segona edició es realitzarà en modalitat virtual el mes de novembre, en el marc de la programació de la fira JOYA Barcelona Art Jewellery & Objects, on es presentarà també l’exposició Gold for Future.