El 22 de març es celebra el #DiaMundialAigua, des de que el 1993 l’Agenda 21 de la Conferència de les Nacions Unides pel medi ambient i el desenvolupament de Rio Janeiro va proposar aquesta data. L’aigua és un element imprescindible per a la vida al que no totes les persones hi tenen accés de manera segura. Segons dades de l’OMS, 663 milions de persones viuen sense subministrament d’aigua potable prop de casa, i per tant s’han desplaçar a fonts llunyanes i fer llargues cues per proveir-se’n. Normalment són les dones i les nenes les encarregades d’aquesta tasca, que els resta hores d’estudi i, fins tot en molts casos els impedeix anar a l’escola. 1800 milions de persones consumeixen aigua de fonts contaminades per matèria fecal, posant en perill la seva salut (contraent còlera, tifus, disenteria, polio). El 80% de les aigües residuals al món, tornen als ecosistemes sense ser tractades ni reciclades…Tota aquesta manca de serveis d’aigua potable i sanejament causa al voltant de 842.000 morts a l’any.
Però el problema de l’accés a l’aigua no és exclusiu dels països empobrits. També als països més desenvolupats econòmicament planteja problemàtiques, sobretot en relació al seu tractament i distribució. A Catalunya, per exemple, més d’un 80% de la ciutadania és abastida per empreses privades amb afany de lucre. Més concretament, un 80% d’aquestes empreses privades formen part de la multinacional AGBAR, com denúncia la plataforma “Aigua és vida” en el seu manifest d’enguany. Així doncs, un bé públic i essencial per a la vida com l’aigua es privatitza i mercantilitza.
La lluita pel dret a l’aigua al món és una de les moltes lluites que hem explicat i compartit a la mostra de cinema i salut “Salut, drets, acció” (de la que estem preparant la 11a edició per la tardor), projectant documentals com “Water first” i visibilitzant associacions que lluiten per aquest dret com Fresh Water. Perquè aigua i salut són un binomi indissociable, i evidentment no podem parlar dels determinants socials de la salut sense parar atenció a l’accés a aquest bé natural. Seguirem treballant en els projectes a de cooperació i en les campanyes de sensibilització i incidència en la defensa d’aquest dret humà fonamental, perquè “Aigua és vida”.