El compromís amb la sostenibilitat i els valors socials s’ha convertit en un dels grans desafiaments de la industria joieria d’avui. En aquest escenari, els Diàlegs sobre Joieria Responsable proposen un espai d’intercanvi i reflexió entorn als reptes i les oportunitats d’una nova concepció de la joieria que aposta per la utilització de materials ètics procedents de la mineria responsable i de circuits de comerç just, traçables en tot el seu cicle, com a resposta a les vulneracions de drets humans i als impactes mediambientals vinculats a la mineria en origen.

Aquesta edició virtual dels Diàlegs sobre Joieria Responsable està organitzada pel col·lectiu ORIGEN – Gold for Future i es celebrarà el 12 de novembre a les 18:00, a través de la plataforma Zoom. Hi plantegem dues converses amb representants de diferents baules de la cadena de producció joiera que són exemple d’experiències reals i inspiradores pel que fa a la integració de la responsabilitat social i ambiental en els seus respectius processos. Estaran conduïdes pel periodista Salvador Hernández, coordinador editorial de GoldAndTime.
L’activitat és gratuïta i requereix inscripció prèvia.
18:00 a 18:45: Conversa amb Anny Jaramillo i Patrick Schein

Enginyera de Mines i Metal·lúrgia per la Universitat Nacional de Colòmbia i especialista en Gerència per a Enginyers. Amb deu anys d’experiència al sector en diferents tipus d’explotació (mineria a cel obert, subterrània, petita i gran escala), és Directora de Planificació de l’organització minera Chede de Colòmbia, que va aconseguir obtenir la certificació Fairmined. Aquesta certificació permet a les organitzacions mineres de petita escala demostrar que compleixen amb els més alts estàndards legals, tècnics, socials i ambientals.

Empresari francès al món dels metalls preciosos des de fa 30 anys i reconegut expert en cadenes de subministrament de mineria artesanal. És fundador i President del grup Gold by Gold especialitzat en comerç i refinat. Va formar part de l’equip fundador d’Alianza por la Minería Responsable, que va introduir els principis del comerç just aplicats a l’or i el segell Fairmined. Impulsa des de 2011 el mercat emergent d’or certificat, tot vinculant els usuaris de recursos responsables amb les mines artesanals i de petita escala.
18:50 a 19:35: Conversa amb Arabel Lebrusan i Roc Majoral

Artista, guardonada dissenyadora de joies i fundadora del moviment de joieria ètica al Regne Unit, amb més de 15 anys de trajectòria a l’alta joieria. Va ser una de les primeres joieres a adoptar Fairtrade Gold i és una apassionada defensora de la joieria responsable, membre del col·lectiu Fair Luxury. “He tingut el privilegi de que la gent parli amb molta generositat sobre la meva feina, per això sempre he fet tot el possible per a entregar les peces més boniques, no només en la superfície sinó també en la integritat del procés”.

Jove dissenyador, aprèn l’ofici al taller del seu pare Enric, on treballa des de l’any 1994. A partir de 2003 col·labora activament en el disseny d’algunes de les col·leccions de més èxit de Majoral, que han esdevingut emblemàtiques i han rebut diferents premis. Majoral ha consolidat el seu projecte centrat en l’economia social i solidària, tot apostant per la comercialització de joies elaborades a partir de materials certificats i traçables. Es tracta d’una firma de joieria responsable pionera al nostre país, membre del col·lectiu ORIGEN – Gold for Future.
ORIGEN – Gold for Future, col·lectiu per una joieria responsable
El col·lectiu ORIGEN – Gold for Future està format per vuit firmes joieres establertes a Barcelona i per l’ONG Medicus Mundi Mediterrània. Reivindica una altra forma possible de fer joieria en la qual l’expressió creativa i estètica adquireix tanta rellevància com els valors de la sostenibilitat i la justícia social.
“Una joia ètica és tan valuosa per a qui la llueix com per a totes aquelles persones involucrades en el seu cicle. És un motor de transformació social i mediambiental”.
MÉS INFORMACIÓ:
Dossier de Premsa