Ja fa més de deu anys que Medicus Mundi Catalunya i Farmacèutics Mundi ens vam unir per treballar plegades en campanyes d’Educació per al Desenvolupament com “Dret a la salut a l’Àfrica” o “Medicaments que no curen”.
Durant el camí, moltes entitats col·laboradores, patrocinadores i proveïdors ens han fet costat per poder fer realitat un dels nostres objectius com a entitats del sector sanitari: que les activitats que organitzem ajudin a generar un canvi de mentalitat, d’actitud, de posicionament polític local, nacional i internacional, i prendre consciència de com la ciutadania organitzada pot provocar grans impactes. La salut és un dret de totes, i per tant, entre totes és que l’hem de protegir, defensar i construir.
A finals del 2013, després d’uns mesos d’aturada, vam reprendre Dret a la Salut a l’Àfrica. Amb molts ganes i il·lusió, vam començar a remar per aigües conegudes, per seguir apropant la rica i complexa realitat del continent africà. Però aquest cop, les darreres tempestes que havien desolat els nostres drets socials, ofegant-los amb retallades i desprotegint milers de persones, mostraven un paisatge desolador al nostre voltant.
No podíem no veure-ho. Després d’anys defensant als països empobrits l’assoliment de l’atenció primària per a tothom i l’accés universal a medicaments essencials, aquesta vulneració de drets sobre els quals estàvem reflexionant amb la nostra ciutadania, i que es perpetuen a diari al continent africà, començava a ocórrer cada cop més a prop nostre.
Per això, no vam dubtar ni un segon en sumar les nostres eines de denúncia i sensibilització, per afegir-nos a la crida que professionals sanitaris, moviments socials, iniciatives ciutadanes i altres organitzacions embarcades en aquesta mateixa lluita, tenien tant al nord com al sud.
I així ha estat: des de la selecció dels documentals amb Drac Màgic; el disseny dels materials gràfics amb Natural Design; l’estratègia de comunicació, la creació del web “Salut, Drets, Acció” i l’organització de la Mostra de Cinema amb Quepo; l’obra de teatre interactiu “Salut!” amb Frec a Frec; la participació de Sicom amb el documental “La Salut el Negoci de la Vida”; la incorporació de proveïdors i patrocinadors socialment responsables com les cooperatives Alternativa 3 i El Foli Verd… hem treballat en la construcció del nou discurs de la campanya, més implicat en les conseqüències polítiques de les decisions preses per governs i institucions econòmiques al món.
El sentit global de la defensa del dret a la salut comportava parlar no només de malalties, sinó també de pobresa, d’injustícies polítiques i econòmiques, de desigualtats, d’accés a l’habitatge, a una alimentació digna i a aigua potable. Per tot això, el concepte determinants socials de salut ha impregnat tot el que hem fet aquesta edició.
La bona notícia és que l’any vinent continuarem treballant, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, perquè hi haurà una 9ª edició de la Mostra de Cinema, més gran, més potent i amb més participació; i una 3ª edició del concurs RECreactiva’t, amb moltes novetats per a tots els públics.
La dolenta, que seguirem parlant de desigualtat i pobresa que segueixen augmentant any rere any, i dels governs que segueixen desprotegint el sistema públic de salut. Tot i que sempre aportant alternatives, propostes de canvi i exemples d’èxit.
Dret a la Salut a l’Àfrica dóna pas a Salut, Drets, Acció aquest setembre, una visió més global del mateix objectiu: sensibilitzar al voltant de la defensa del dret a la salut per a totes les persones.
Només ens queda dir una cosa: gràcies per ser-hi durant tots aquests mesos, i esperem retrobar-nos després de l’estiu.
Bon estiu!
Raquel, Judit, Lucia, Marga i Ceci.
Equip de la campanya.