Després de la primera sessió inaugural el 7 de maig dedicada a l’exclusió sanitària a l’Estat espanyol amb el documental “Cuanto ganamos, cuanto perdimos”, i que us explicàvem en aquest blog, les següents sessions del 14 i 21 de maig es van dedicar al tràfic il·legal d’òrgans amb la projecció de “Tales from the òrgans trade” i a les patents i l’accés als medicaments amb “Fire in the blood”, respectivament.
Us vendríeu un ronyó per diners? En compraríeu un per salvar la vostra vida o la d’un familiar? Aquestes i moltes altres preguntes ens vam plantejar després de veure el fantàstic documental de Rik Esther Bienstock “Tales from the òrgans trade”. Clhoé Ballesté, directora de desenvolupament i cooperació de Donation & Transplantation Institute, Itziar de Lecuona, professora del departament de Salut Pública, investigadora de l’Observatori de Bioètica i Dret de la UB, i el Dr. Lluís Guirado cap de l’equip mèdic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert ens van ajudar a posar una mica de llum al tema, amb la moderació de la periodista del Diari Ara, Mònica López Ferrado.
L’endemà al programa “Para todos La2” van entrevistar la Clhoé Ballesté i la Itziar de Lecuona, podeu veure-les aquí, així com llegir l’entrevista a Lecuona al Diario.es
“Fire in the blood” ens mostra la lluita dels malalts de diversos països contra el negoci farmacèutic que va convertir una malaltia tractable com el VIH/Sida en una epidemia als anys 90. Per debatre sobre com protegir l’accés universal a tractament del negoci de les patents farmacèutiques, vam comptar amb el Dr. Felipe Garcia, investigador especialitzat en malalties infeccioses i sida de l’IDIBAPS-Hospital Clínic, i Xosé María Torres, farmacèutic i vocal de Farmamundi, i la moderació de la periodista de Crític Laia Altarriba. Properament es publicaran entrevistes a tots dos a Sicom i a Torrres al Diario.es/Catalunya Plural. Us en informarem.