Estrenem web i materials de la campanya “Medicaments que no curen” de medicusmundi Catalunya i Farmacèutics Mundi.
Més de la tercera part de la població mundial no té accés a medicaments essencials de qualitat, mentre que menys del 20% de la població consumeix el 80% dels medicaments produïts al planeta (un exemple més del perquè del nom d’aquest blog 80/20). Aquest repartiment tan desigual provoca la mort de milions de persones afectades per malalties tractables.
Davant injustícies com aquesta, i veient com sovint acumulem a casa medicaments que s’acaben caducant o que ja no necessitem, podem pensar que donar-los pot ser una solució. Això però, no és exactament així. Tot i que les donacions de medicaments poden ser útils quan es fan adequadament, respectant les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la problemàtica de l’accés als medicaments és més complexa i dóna peu a reflexions més profundes sobre les diferències entre els països rics i els empobrits, l’accés als serveis sanitaris i sobre els models de cooperació que s’han utilitzat fins ara.
Rebre tones de medicaments inapropiats genera un problema al país receptor ja que la seva classificació i destrucció és molt costosa, i no sempre disposen de les infraestructures necessàries per fer-ho correctament, amb el perill mediambiental que suposa, així com el risc que els medicaments vagin a parar al mercat negre, sense cap control sanitari. Per exemple, en el cas del tsunami patit al sud-est asiàtic l’any 2004, el 60% dels medicaments rebuts no estaven a la llista de medicaments essencials del país i s’estima que el 25% estaven caducats.
Mentre 2.000 milions de persones no disposen de medicaments essencials, als països del Nord els medicaments s’han convertit en un article més de consum que s’acumula a les llars, no tant per una necessitat real, sinó per disposar-ne davant de qualsevol eventualitat. Ens hauria de fer reflexionar també que cada cop s’utilitzen més els medicaments ja no tant per prevenir, curar o alleujar els símptomes d’una malaltia, sinó per cercar felicitat, sentir seguretat i augmentar l’autoestima, superar l’angoixa o aconseguir un aspecte físic determinat. El consumisme irracional ha arribat també als productes farmacèutics.
Aquesta injusta realitat és la raó de ser de la campanya de sensibilització i educació transformadora “Medicaments que no curen” que des de l’any 2003 impulsem les ONGD Farmacèutics Mundi i medicusmundi Catalunya i que ara, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, estrena nova web, nou vídeo, materials educatius actualitzats i una aplicació per a mòbils i tablets per crear un mapa interactiu del què tenim a les farmacioles i ser conscients de la importància de l’ús racional dels medicaments.
La campanya s’adreça en especial als joves de 12 a 18 anys, i ofereix tallers i materials educatius per als centres de lleure i les escoles de secundària, batxillerat i formació professional sanitària per abordar de manera amena i didàctica aquesta complexa problemàtica.