Ahir dilluns 11 de desembre, a les 11:30, en el “ Salón de Cristal del Ayuntamiento de Valencia”, va néixer oficialment la Xarxa Sanitària Solidària (RSS) de València. Amb la creació d’aquesta nova xarxa d’àmbit provincial s’aconsegueix l’objectiu que es va marcar fa poc més d’un any el consorci de ONGD format per medicusmundi mediterrània, medicusmundi CV Alacant, Farmamundi i ACOEC.
Uns mesos abans, al gener de 2016,medicusmundi mediterrània (aleshores encara medicusmundi CV Castelló) va promoure la iniciativa, pionera en l’Estat Español, d’ajuntar en una xarxa de treball a aquelles entitats que representaven a la major part del sector sanitari de la província de Castelló. La finalitat era treballar conjuntament per a la formació i la sensibilització dels i les professionals i estudiants de salut en temes de salut global i cooperació al desenvolupament, sota el convenciment compartit que vivim en un món interconnectat en el qual les nostres accions individuals i col·lectives s’interrelacionen i generen repercussió en el nostre entorn i en les nostres societats. A aquesta iniciativa es van sumar set Col·legis Oficials, dues Universitats i l’Ajuntament de Castelló, encara que posteriorment se sumarien altres tres ONGD i el Col·legi de Treballadors Socials. Des de la seva fundació, la RSS de Castelló ha organitzat dues jornades sobre salut i desenvolupament, en les quals han participat més de 200 persones.
A la vista dels bons resultats, es va decidir buscar la col·laboració d’altres tres entitats de la Comunitat Valenciana per estendre la iniciativa al llarg del territori. Per a això es va comptar amb medicusmundi CV Alacant per a la província alacantina, i amb Farmamundi i ACOEC(Associació per a la cooperació entre Comunitats) per a la valenciana. Després de diversos mesos d’intens treball, el 30 de juny es va signar a l’Ajuntament d’Alacant la creació de la RSS d’Alacant, i es van realitzar les primeres jornades formatives.
I, com dèiem al principi, ahir es va completar la formació de la RSS de València en la qual van participar cinc Col·legis Oficials (metges, infermers, farmacèutics, òptics i psicòlegs), tres universitats (CEU, UPV i UV), la Diputació de València i l’Ajuntament de València, juntament amb les tres ONGD promotores. Tretze Entitats que el seu objectiu a partir d’ara serà el de promoure iniciatives que facilitin la formació i la creació d’una consciència crítica del sector sanitari valencià pel que fa a les causes que provoquen la vulneració del dret a la salut i les desigualtats socials, tenint en compte tots els determinants socials de la salut, però posant una èmfasi especial en els aspectes mediambientals, tal com recull l’acta fundacional que es va signar en el “ Salón de Cristal del Ayuntamiento de Valencia”

Gonzalo Pareja
medicusmundi mediterrània