medicusmundi ha complert 25 anys de treball a Moçambic. medicusmundi catalunya (ara part de medicusmundi mediterrània) va arribar a Cabo Delgado, al nord del país, en 1994. Va ser a Cabo Delgado on, a la llum de l’anàlisi de la situació que va fer l’equip de cooperants allà desplaçats,, medicusmundi catalunya ava aprofundir en la seva estratègia d’abandonar les pràctiques assistencialistes per prioritzar les transformacions a llarg termini, començant pel reforç de el sistema públic d’atenció primària de la zona.
Anàvem a centrar els esforços en:
formar al personal sanitario local
ampliar la cobertura amb la construcció i rehabilitació de centres de salut
millorar la planificació i gestió de la xarxa
fomentar l’educació sanitària i la participació de la comunitat en les decisions sobre la salut
Perquè els cooperants vénen i van, però el sistema de salut i la comunitat es queden
Vint anys després, el 2014, després d’haver construït o rehabilitat més de la meitat de la infraestructura sanitària dels districtes amb què hem cooperat; després d’haver contribuït a la formació de moltes promocions de professionals; després d’haver publicat guies de planificació i gestió i mapes sanitaris; després d’haver ajudat fins i tot en les terribles inundacions de l’any 2000 al sud de país i en moltes epidèmies de còlera al nord, ens vam adonar que estàvem remant contra corrent. En un país on el 80% del pressupost de salut venia de donacions de l’exterior, la major part d’aquests diners, per desig dels donants i transigència de govern, es dedicava a combatre malalties concretes, sobretot tres: malària, sida i tuberculosi. Gairebé ningú apostava per l’atenció primària ni pel reforç dels sistemes de salut, veritables garanties de la salut present i futura d’un país.
Així és com vam decidir reforçar la nostra estratègia d’enfortiment de l’atenció primària de salut (APS) amb dues potes més: la promoció i la defensa de l’APS. Promoció, per a què l’APS ocupi un lloc prominent en els plans d’estudi d’universitats i centres de formació, i per a què l’APS, els determinants socials de la salut (DSS) i el sistema de salut tinguin presència a les agendes d’investigació, dedicades gairebé íntegrament a l’estudi de malalties concretes. Defensa, perquè la ciutadania, formada i empoderada, s’organitzi i reclami a les autoritats el seu dret a la salut. Així va néixer també la idea de l’Aliança per l’APS, un espai de trobada per a totes les organitzacions de la societat civil, centres d’estudis i de recerca i donants que creguin que la salut és un dret, no una mercaderia, i que la millor manera de garantir-ho és un model de salut basat en l’APS i en sistemes de salut sòlids amb cobertura universal. La unió fa la força. Si els poquets actors que tenim aquesta visió de la salut ens ajuntem, podrem sens dubte influir més, formar i convèncer a més gent, a partir de l’evidència de la investigació i de la pràctica.
Aquesta nova estratègia ha requerit ampliar la nostra gamma de col·laboradors al país. El Ministeri de Salut segueix sent un soci privilegiat, però ara cooperem també amb universitats, centres de recerca i organitzacions de la societat civil. L’èmfasi en els determinants socials de la salut ens ha portat també a treballar en temes de violència de gènere, de medi ambient i de cultura. Tota aquesta evolució queda reflectida en els documentals Silenci da Mulher, A Luta Continua, La Febre de l’Or i Woman.
I va quedar patent en la celebració del nostre 25 aniversari a Maputo, el 26 de novembre de 2019, on van assistir representants del Ministeri de Salut, el Consell Municipal de Maputo, Policia de Maputo (servei d’atenció a víctimes de violència de gènere), el Institut Superior de Ciències de la Salut, la Universitat Eduardo Mondladne, les organitzacions Naima + i Fòrum Mulher, i els finançadors ACCD, AECID i la UE. Tots els convidats van parlar breument de la seva experiència o les seves vivències amb medicusmundi, donant així una visió externa i coral de l’organització.
Aquesta mateixa tarda vam assistir a l’estrena del nostre Woman al Centre Cultural Universitari de la Universitat Eduardo Mondlane. Més de 400 assistents van aplaudir aquest documental sobre dones valentes que planten cara a la violència de gènere. El debat posterior va comptar amb la participació de les protagonistes de film Graça Julio, del Forum Mulher; Énia Lipanga, poetessa i rapera, Josina Machel, de Kuhluka Movement, Dama do Bling, rapera, així com de Violeta Bila, responsable de gènere de medicusmundi moçambic, que van respondre a les preguntes de la moderadora, la presentadora de televisió Onelia Filipe, i a les del públic, que no va perdre ocasió de fer-se fotos amb les estrelles a la fi de la sessió.
Francesc Àlvarez
Director
medicusmundi mediterrània