

El conflicte armat de Cabo Delgado, Moçambic, de complexes arrels, ha provocat mort i destrucció en els districtes de nord de la província, així com una allau de desplaçats, més de 640.000 segons les últimes dades disponibles, que han fugit als districtes del sud. Aquesta realitat ha portat a a dissenyar accions d’urgència per contribuir a millorar la situació de les persones desplaçades, així com estratègies de futur per reconstruir o enfortir el sistema de salut, segons el cas, de les que us parlarem properament.
En el marc de les intervencions d’emergència, estem treballant en un projecte finançat pel Fons Mallorqui de Cooperació i Solidaritat que té dos objectius principals:
D’una banda, reforçar els mitjans de vida d’aquestes famílies a través de l’agricultura. Per a això comptem amb el suport tècnic de Càritas, que s’encarrega de fer la capacitació en tècniques agrícoles i el seguiment del cicle productiu.
I, de l’altra, millorar l’atenció sanitària de la població desplaçada, donant suport amb material mèdic-quirúrgic i higiènic-sanitari als centres de salut més propers als centres d’acollida de persones desplaçades, que es troben desbordats amb l’arribada de nous usuaris. A més, el projecte compta amb experts en psicologia i suport psicosocial que estan formant el personal sanitari i els activistes de salut per tal d’afavorir la identificació de casos que necessitin atenció específica de salut mental i suport psicosocial i puguin ser referenciats, en primer lloc, als centres de salut i, en segon lloc, als serveis especialitzats en aquesta matèria.
Distribució d’eines agrícoles per a quaranta famílies desplaçades a Nangume, Ancuabe.
Durant la primera quinzena d’octubre, l’equip de medicusmundi i Càritas Diocesana de Pemba ha distribuït 120 kits d’eines agrícoles i llavors d’hortalisses i ha capacitat en tècniques d’horticultura sostenible a cent vint famílies de desplaçats reubicats en els centres de Nangume (districte de Ancuabe ), Mirate (districte de Montepuez) i Nquiriquele (districte de Namuno).
Formació pràctica de preparació de la terra per a viver d’hortalisses a Nangume, Ancuabe .
Ja en la segona setmana d’octubre, vam realitzar una nova visita als tres centres de reassentament on vam fer una nova entrega d’eines i una supervisió tècnica de l’avanç dels vivers que cada família havia anat preparant.
Segon llirament d’eines agrícoles i visita de seguiment tècnic al cicle de producció. Nangume, Ancuabe.
En el cas de Mirate, a Montepuez, els vivers ja mostraven un nivell avançat de germinació.
Avanç del procés de germinació de les hortes de la població desplaçada a Mirate. Montepuez.
En relació al suport amb material mèdic-sanitari per a persones desplaçades, hem fet un primer lliurament de materials en els districtes d’Ancuabe i Namuno.
Lliurament de material mèdic-quirúrgic al centre de salut de Metoro, Ancuabe.
Al mateix temps, hem creat grups de suport psicosocial compostos per 24 dones i homes en cada centre de reassentament, els quals, amb el suport de dos activistes de salut en cada centre i del personal sanitari dels centres de salut de referència, ja han iniciat activitats d’identificació de persones amb necessitat d’atenció i suport psicosocial.
D’aquí a la fi del projecte, a finals de març de 2021, lliurarem un segon lot de materials medicoquirúrgics, llavors de cereals i lleguminoses, i continuarem reforçant les capacitats en tècniques d’horticultura sostenible i enfortint els grups de suport psicosocial en els tres centres de reassentament.
Capacitació i creació del grup de suport psicosocial en Mirate, Montepuez.
Creació i capacitació de grup de suport psicosocial en Nangume, Ancuabe.
Daniel Rodríguez
Coordinador a Cabo Delgado, Moçambic
medicusmundi mediterrània