Medicus Mundi difon les causes de la desnutrició crònica infantil a Cabo Delgado
A la fi de l’any passat va acabar la recerca antropològica sobre els determinants socials de la desnutrició crònica a Cabo Delgado finançada per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i implementada per les organitzacions medicusmundi i Medicos del Mundo- Espanya, sota el lideratge de la consultora “Verde Azul”. Des de llavors medicusmundi ha anat organitzant una sèrie d’esdeveniments per a difondre els resultats i recomanacions produïts.
En primer lloc, es va organitzar un esdeveniment a Pemba, en el qual tant la líder de la recerca com la persona responsable del treball de camp, van fer la presentació sobre els resultats i recomanacions davant representants de la Direcció Provincial de Salut (DPS), Servei Provincial de Salut (SPS), Nucli de Recerca Operacional de Pemba (*NIOP) i altres organitzacions membres del clúster de nutrició de Cabo Delgado.

Sessió de difusió dels resultats preliminars de la recerca antropològica davant representants de les autoritats provincials de salut: DPS, SPS, NIOP.
Comunitat nodrida, comunitat saludable!
En aquesta trobada, es va reflexionar sobre alguns dels resultats de la investigació com:
La falta d’accés a documents de salut (targetes de vacunació i control de creixement de menors de 5 anys) així com la falta d’accés als propis serveis de salut per la gran distància que moltes famílies de comunitats rurals han de recórrer fins a arribar al centre de salut més pròxim, constitueixen un dels determinants estructurals-polítics que influencien l’estat nutricional i de salut de la població.
Els coneixements transmesos de manera oral per la tradició cultural de cada zona (ritus d’iniciació) tenen major influència en els hàbits i comportaments de les dones embarassades i lactants que els missatges transmesos pels professionals de salut. És necessària la implementació d’una estratègia que augmenta la confiança en els professionals sanitaris i l’adhesió als missatges transmesos pel sistema.
L’absència de figures masculines durant el procés de gestació, lactància i criança de els/les fills/es col·loca al factor de gènere com un dels determinants socials que més influencien l’estat nutricional, deixant caure tot el pes sobre la figura materna, sent un elevat percentatge de la població femenina que té un baix nivell d’escolarització i, per tant, dificultats per a comprendre els missatges transmesos pel sistema de salut.

Reunió del GT PAMRDC d’Ancuabe on es va realitzar la presentació dels resultats de la investigació amb presència de l’Administradora del Districte.
Més tard, ja en el tercer trimestre de 2022, es van organitzar trobades del Grup de Treball del Pla d’Acció Multisectorial per a la Reducció de la Desnutrició (GT PAMRDC) en els districtes d’Ancuabe, Montepuez i Namuno, davant representants dels 4 Serveis Distritals. En el cas de Namuno, amb la presència de l’Administradora del Districte, es van donar a conèixer els resultats de l’estudi, i es van incloure algunes de les principals recomanacions durant l’elaboració del Pla d’Acció d’aquest districte per a 2023.
Finalment, a la fi de novembre, també es va aprofitar la celebració de la II Conferència Internacional sobre els Determinants Socials de la Salut, que va tenir lloc a Maputo, perquè, la líder de la recerca fes una presentació resumida dels resultats i recomanacions de la investigació davant els representants del Ministeri de Salut (MISAU) i de les diferents i nombroses organitzacions de la societat civil que van seguir l’esdeveniment a Maputo.

Moment de la presentació online dels resultats de la investigació durant la II Conferència Internacional sobre els determinants socials de la salut.
D’aquesta manera, medicusmundi dóna per conclòs el procés de difusió dels resultats de la investigació mentre que continua fent servir els diferents materials elaborats per la consultoria com a referència per a les futures intervencions.
Clica aquí per veure el document.
Daniel Rodríguez
Coordinador del Projecte a Cabo Delgado
Medicus Mundi Mediterrània