Des del 13 de juliol medicusmundi (MM) i el Centre Terra Viva (CTV) han realitzat reunions de presentació del nou projecte “Mineria artesanal i de petita escala a Cabo Delgado i Nampula”, finançat per la Generalitat Valenciana (Espanya).
Després d’una experiència pilot de 4 anys en els districtes de Ancuabe, Montepuez i Namuno, MM i CTV inicien una nova fase de suport a les associacions i cooperatives de miners artesanals. Aquesta vegada, a més dels 3 districtes de Cabo Delgado, el projecte abasta també els districtes de Moma, Mogovolas i Murrupula, a la província veïna de Nampula.

Presentació del projecte als membres del Govern i als representants de les associacions mineres del districte de Namuno.
Així, des del passat 13 de juliol l’equip de MM/CTV està visitant les diferents comunitats mineres i a les autoritats distritals i provincials, així com altres actors implicats en la realització d’algunes activitats, com la AMPCM (Associació Moçambiquesa per a la Promoció del Cooperativisme Modern), o l’associació de Paralegales de Nampula, entre altres.

Reunió de presentació del projecte
En aquestes reunions, els tècnics de l’equip estan donant a conèixer els 3 objectius específics que el projecte pretén aconseguir al llarg dels 3 anys d’intervenció:
1: Enfortir les associacions i cooperatives mineres per al desenvolupament sostenible dels territoris, la millora de la producció minera i l’accés a una comercialització justa, des d’un enfocament solidari de la cadena de valor per a la reducció de la pobresa.
2:Promoure la conservació del medi ambient i la protecció dels recursos naturals en les zones designades per a la MAPE, reduint els impactes ambientals causats per l’activitat minera i el canvi climàtic, i garantint un accés equitatiu als miners artesanals i de petita escala.
3: Enfortir el sistema de salut pública mitjançant la introducció de la salut ocupacional en la mineria i l’enfortiment de la salut comunitària en els sis districtes d’intervenció per a garantir la resposta a les emergències sanitàries recurrents i millorar l’accés a l’atenció sanitària universal en les comunitats mineres.

Visita al Centre de Salut de Iuluti que aten a la població minera de Maraca.
Al mateix temps, l’equip aprofita les visites per a realitzar la recollida de dades per a l’elaboració de la línia de base del projecte.
D’aquesta manera, MM i CTV donen el tret de sortida per a continuar durant altres 3 anys l’estratègia iniciada en 2017 basada en la implementació d’un enfocament integral de les necessitats i desafiaments de les comunitats que practiquen la mineria artesanal i de petita escala en Cabo Delgado i Nampula.
Daniel Rodríguez Romero
Coordinador del Projecte a Cabo Delgado
Medicus Mundi Mediterrània