La investigació en salut a Moçambic ha estat centrada, en els últims anys, en l’àrea clínica. Una anàlisi dels estudis publicats per l’Institut Nacional de Salut demostra que tan sols un 1% de les investigacions es van centrar en analitzar els problemes del Sistema Nacional de Salut. La resta es va enfocar en malalties prevalents o emergents. Com podem enfortir el Sistema Nacional de Salut sense tenir evidències dels problemes i reptes que presenta? És possible construir un sistema de salut, basat en els principis de l’Atenció Primària en Salut tal com defineix l’estratègia nacional, sense prioritzar la recerca en aquest àmbit?
A medicusmundi ens hem plantejat aquest repte: promocionar els principis d’actuació de l’Atenció Primària en Salut i el reforç al Sistema Nacional de Salut des de l’impuls d’una investigació de qualitat i pertinent sobre les veritables prioritats del país.
El nostre primer treball ha consistit en identificar els principals centres d’investigació al país i, d’entre aquests, hem signat acords de col·laboració amb dos molt importants: la Universitat Eduardo Mondlane (UEM) i el Nucli d’Investigació Operativa de Pemba (NIOP).
Quin objectiu tenim amb aquests dos centres? El nostre objectiu és dotar-los de la capacitat institucional perquè elaborin les seves respectives línies d’investigació i prioritzin l’estudi del sistema de salut i de com aquest s’ha de construir per posar en marxa una veritable estratègia d’Atenció Primària en Salut. Només a partir de línies d’investigació sòlides i pertinents s’aconseguirà que aquests dos centres reprenguin el control de la seva agenda i aconsegueixin els suports governamentals i internacionals necessaris per a generar evidències que tinguin un impacte real en les polítiques públiques de salut del país.
El nostre suport va començar el passat mes d’agost i s’estendrà per diversos mesos. Estem treballant amb equips entusiasmats, apoderats i conscients que el dret a la salut del poble de Moçambic passa per la contribució que puguin fer aquestes institucions a la investigació.
Però el nostre repte no acaba aquí … Som conscients que el Sistema Nacional de Salut és un determinant importantíssim per a la salut del poble moçambiquès. Però no és l’únic. Des medicusmundi volem treballar perquè la salut s’abordi des de tots els determinants socials, i per això estem dissenyant una estratègia per a la qual necessitem el suport i col·laboració de totes les persones i institucions que creuen que la salut és un dret de tots i totes.
Segueix el nostre blog (i els nostres perfils a les xarxes socials) i en propers articles et seguirem explicant com pretenem aconseguir aquest gran repte.
Ivan Zahinos Ruiz
Director de projectes de cooperació de medicusmundi Catalunya