Maria Angélica Toro Rojas, coordinadora de projectes de medicusmundi a Riberalta
Maria Angélica Toro Rojas, coordinadora de projectes de medicusmundi a Riberalta
La millor manera de lluitar contra les malalties és prevenir-les. Cuidar-se per mantenir el cos en estat saludable és la millor estratègia per fer front a les adversitats. Però aquesta possibilitat no està a l’abast de tothom. En aquest fet poden intervenir diversos condicionants: ja sigui propis de l’entorn natural en el qual es viu, sigui econòmics o socials, o fins i tot culturals.
La desnutrició és un clar exemple. Segons les últimes dades de la OMS recollides el 2014, al món hi havia aproximadament 462 milions d’adults amb insuficiència nutricional, i d’altra banda, 1.900 milions amb sobreprès o obesitat. La desnutrició afecta especialment a la població infantil, fet que provoca que el seu desenvolupament no sigui l’òptim i això condicioni la seva salut de per vida. La desnutrició és la causant del 45% de les morts en infants menors de 5 anys.
La desnutrició és la causant del 45% de les morts en infants menors de 5 anys.
La lluita contra aquest fenomen és un dels pilars de molts dels projectes en els quals treballa Medicus Mundi i per tant, tenim l’oportunitat d’enfrontar-nos al problema sobre el terreny.
Hem abordat el tema amb la Maria Angèlica Toro, coordinadora de Medicus Mundi a Riberalta, Bolívia.
Allà ella i el seu equip treballen incansablement buscant estratègies que els permetin arribar a tota la població i aconseguir que la informació que els faciliten sigui integrada en el dia a dia de les famílies. No és una tasca fàcil. Riberalta és el municipi més important de la Amazonía boliviana i té una població superior a les 92.000 persones. Una població que viu condicionada per la precarietat laboral i la manca de serveis bàsics. És una zona amb una alta producció agrícola: és la principal productora d’ametlla amazònica, coneguda aquí com a nou de Brasil, i de fruites exòtiques, també de fustes i alguns minerals. Però la major part d’aquesta explotació està destinada a l’exportació, fet que empobreix la població impedint que aquesta assoleixi condicions sostenibles.
En aquest entorn es desplega una política de salut pública, impulsada pel govern, anomenada SAFCI: Salut Familiar Comunitària Intercultural. Aquesta política, que es basa en un acompanyament tècnic i formació contínua en temes de salut, també ha impulsat de forma molt significativa la implicació i participació de la població en la defensa del sistema de salut pública.
Una de les afectacions de salut més gran contra la que es lluita a Riberalta és la desnutrició aguda moderada, que afecta de forma molt específica a la població infantil. Està relacionada amb les malalties diarreiques agudes i infeccions respiratòries que afecten els nens i nenes de la zona menors de 5 anys.
Quines són les estratègies que s’utilitzen per abordar el problema? La proximitat i el respecte a les tradicions són clau en aquesta empresa.
medicusmundi i el personal sanitari de la xarxa municipal de Riberalta, realitzen identificació i seguiment a famílies d’alt risc per malnutrició, que es beneficiaran amb hortes d’hortalisses, gràcies al projecte finançat per la Generalitat Valenciana.
La proximitat
Conèixer a les persones i els seus entorns familiars i comunitaris i establir vincles de confiança permet als equips mèdics detectar amb antelació condicionants socials que poden afectar a la salut dels individus. Per tenir un “mapa” acurat de la situació es desplega la “carpetització”: un procediment en el qual el personal sanitari dedica part del seu temps laboral a recórrer els carrers de la ciutat visitant a les famílies a casa seva.
Lluny de ser una tasca censal, permet assentar les bases d’un sistema que basarà la seva eficàcia en la prevenció de les malalties i en l’enfortiment de la salut comunitària.
La proximitat no només es treballa “a domicili”. Els espais on la comunitat fa vida i es relaciona també són un nucli d’actuació i per tant, els mercats també són focus d’atenció dels serveis de salut. Als mercats es despleguen activitats vinculades a la higiene en la manipulació dels aliments i es treballen els hàbits saludables al voltant de l’alimentació. Fer-ho des dels mercats permet arribar a molta població i alhora reforça el lligam de confiança amb el personal mèdic.
Es milloren les hortes de les famílies com a part del projecte de mercats i alimentació saludable. Les famílies identificades com d’alt risc nutricional, sembren en les seves hortes hortalisses per al seu consum.
Medicina tradicional i acadèmica
A Riberalta es va detectar, com a moltes altres zones de l’Amazonia, que hi ha un sector de la població que no se sent còmode amb els professionals de la medicina acadèmica, ja que banalitzen o menystenen les seves creences i tradicions, moltes d’elles, vinculades al seu estat físic i anímic. Aquesta situació generava una gran escletxa a l’hora d’accedir a serveis sanitaris i comunitaris. Per fer-hi front, s’ha desenvolupat tot un pla d’acompanyament sanitari que integra les dues medicines, la tradicional i l’acadèmica, des del reconeixement mutu i el respecte. Assolir aquesta fita ha sigut clau per arribar a un públic molt més ampli i assolir metes sanitàries fins ara inabastables.
No existeix una recepta o fórmula màgica que funcioni arreu per tal d’assolir les objectius bàsics de salut i prevenció de malalties. Però tal com explica la Maria Angèlica, un ingredient imprescindible és l’empoderament i la consciència de la població del seu dret a tenir accés a un sistema sanitari de qualitat i públic que vetlli pel benestar individual i comunitari.
Més enllà dels projectes tècnics que les entitats poden/m desenvolupar és imprescindible involucrar la ciutadania, fer-la participar també en els processos de decisió. Aquesta és (o hauria) la base de tot sistema sanitari públic per fer-lo sostenible.
Clara Carbó
La Pera – Comunicació Cooperativa