Ja fa més de 30 anys d’ença que a Alma Ata es va llençar el somni de “Salut per a Tots/es” i es va apostar per una estratègia, l’ “Atenció Primària de Salut” (APS), com la forma més eficaç i eficient per aconseguir aquest objectiu. Estem més a prop d’aquest somni avui dia? L’APS s’ha convertit en el referent per a l’enfortiment de sistemes de salut que asseguren cobertura universal? És Moçambic un exemple a seguir en aquest sentit?
El cert és que el Govern de Moçambic, a través del Ministeri de Salut, ha defensat que l’APS és la seva principal aposta sòciosanitària per la millora de la salut de la població. Aquesta orientació ha guiat, de forma teòrica, totes les polítiques sanitàries, seguint les recomanacions establertes per la pròpia OMS, que considera que l’APS pot resoldre fins el 80% dels problemes sanitaris de la població.
Malgrat tot, la pràctica demostra que els recursos financers, humans i institucionals del govern, i sobretot, els recursos que provenen dels seus socis, no s’apliquen sempre en aquesta direcció. Si les evidències i polítiques internacionals demostren que és la millor opció, si la política nacional es basa en aquest enfocament, per què no es prioritza l’APS a Moçambic? S’està així realment treballant en l’enfortiment del sistema de salut?
A través d’entrevistes amb responsables del Ministeri de Salut, donants, agències internacionals, representants de la societat civil i els propis funcionaris sanitaris, el documental “A Luta Continua”, realitzat per medicusmundi i Kanaki films, repassa les dificultats que té Moçambic per construir un sistema de salut per totes i tots.
Al llarg dels seus 40 minuts de durada, “A Luta Continua“ posa de manifest les circumstàncies i tendències, algunes internes i altres alienes, que han relegat l’APS al país com un recurs dialèctic, molt lluny del seu revolucionari contingut original. T’animem a que vegis el documental i reflexionis sobre ell i t’indiquem algunes claus que poden et poden ajudar a entendre’l:
- El sector salut és altament dependent de recursos externs. Al llarg dels últims 5 anys, més del 90% del pressupost d’inversió per el sector ha provingut de l’ajuda externa.
- L’ajuda està fortament fragmentada. L’any 2011 hi havia més de 26 donants en el SWAP Salut (Sector Wide Approach: mecanisme de coordinació de govern i donants pel sector Salut), unes 150 ONGs i diferents mecanismes de coordinació amb un paper similar o complementari al del SWAP. No tots aquests actors comparteixen les mateixes idees. Existeixen, de fet, múltiples visions del model de salut que ha de seguir el país.
- Les intervencions verticals han augmentat considerablement. L’origen dels fons (Fondo Mundial, PEPFAR, etc.) està determinant el disseny de les estratègies de salut. La idea original de l’APS s’ha transformat en programes de lluita contra les tres grans malalties (VIH, TB i Malària). Segons dades del SWAP, el 2007, tan sols el 23% dels fons del sector, incloent aquells aportats pels donants, van ser destinats als serveis d’Atenció Primària de Salut. L’any 2013, tan sols el 19% del pressupost de salut va ser assignat a les administracions dels districtes, responsables de la veritable aplicació de l’APS.
- Les mesures d’Ajust Estructural promogudes per les institucions financeres internacionals tenen un impacte rellevant en el sector, especialment per les retallades en la despesa pública i la repercussió que això comporta en la inversió i en els salaris dels treballadors/es de salut.
- El dèficit democràtic que està generant l’actual “governança global de la salut”, liderada per determinades agències, fundacions de filantrops, i altres ents i partenariats que, lluny d’enfortir els sistemes nacionals, imposen agendes externes en funció de les seves pròpies prioritats.
I després d’això, podràs dir i ara què? No hi ha alternativa? Què podem fer per canviar tot això? Clar que hi ha alternatives i a medicusmundi tenim molt clara la resposta: Atenció Primària de Salut a Moçambic: Fem-la possible! Segueix el nostre blog i t’anirem informant de la nostra visió sobre el model de salut que realment necessita Moçambic i com aconseguir-ho, mitjançant propostes concretes, eficaces i molt més eficients que les que actualment s’estan implementant.
Ivan Zahinos Ruiz
Director de Projectes de Cooperació
medicusmundi Catalunya
Traduït del castellà per Marta Almagro
Can we buy copies in Maputo?
We do not sell copies of the movie, which, as you can see, is available on-line for free. We hope you enjoy it and we look forward to hearing your opinion on the various issues the film raises.