Rodar un documental és sempre un exercici creatiu intens. Es viuen dies en què treballes 18 hores, entrevistes a desenes de persones, assisteixes a mil i un esdeveniments…et submergeixes en la vida dels altres, fent teves les seves vivències i les metabolitzes per a donar-los forma en la pantalla.
Hi ha centenars de debats, aprofites cada pausa per a treure-li punta a un tema, a una imatge, a un detall que ha fet que tot prengui un rumb diferent. Els sopars s’allarguen, intercanvis d’opinions a altes hores de la nit…el temps s’estira i el cos es ressent mentre la passió no deixa de créixer a mesura que sents que tens la maleta plena de bones històries. Rodar un documental a l’Àfrica, a Moçambic i sobre la violència de gènere, és si cap una experiència encara més penetrant. Fa un parell de mesos que hem tornat del rodatge i encara les imatges, les veus, els testimoniatges segueixen molt presents en la meva ment.
medicusmundi mediterrània porta més de dos anys treballant conjuntament amb el Forum Mulher, la major xarxa d’entitats a Moçambic que lluiten pels drets de les dones i en particular contra la violència de gènere. Conjuntament amb ells, hem pogut organitzar la producció necessària per a rodar un documental d’aquestes característiques, amb totes les dificultats que la temàtica comporta.
Hem pogut entrevistar expertes que ens han explicat com la violència té arrels profundes en la construcció social, cultural i històrica de Moçambic. Com, en moltes ocasions, es fa un mal ús de la tradició per a justificar abusos i violacions de drets. Com la legislació, encara amb influències de l’època colonial i amb el marcat caràcter conservador dels governs actuals, discrimina a la dona. Com els recursos destinats a la prevenció, l’atenció i la restitució de drets en casos de dones violentades són pràcticament inexistents.
També vam estar amb víctimes de violència. Dones de totes les classes socials que ens van relatar les seves vides i el seu infern. Algunes d’elles han aconseguit sortir del cercle de la violència. Unes altres no. Totes coincideixen en el poc suport social que van rebre. Els seus testimoniatges, les seves cares, les seves mans en expressar-se, demostraven que eren casos reals d’aquesta xacra social. La teoria que tan bé coneixem, va prendre forma en les vivències d’aquestes dones.
I vam veure la llum amb una nova generació de dones que, a través del seu art, contribueixen a mostrar a la societat que els temps estan canviant i que són un model per a milers de joves que veuen en elles un ideal en el qual inspirar-se. Dones juristes, escriptores, mares, emprenedores, raperes, poetesses, activistes socials…dones polièdriques, poderoses, apassionades i lluitadores.
Aquest és un petit avançament del que serà el nostre nou documental. Esperem que serveixi per contribuir amb un granet de sorra a la lluita contra la violència de gènere. En breu et podrem donar més informació sobre la seva estrena en festivals i la disponibilitat per veure’l al webdoc que estem preparant.
Ivan Zahinos Ruiz
Coordinador de Relacions Internacionals
medicusmundi mediterrània