A priori pot semblar que un projecte productiu com el “Programa Aliances per al Desenvolupament de Bolívar” (PAB), té poc a veure amb la salut. Però a medicusmundi entenem la salut en el sentit ampli, no només com l’absència de malaltia sinó com un estat de complet benestar físic, mental i social, per la qual cosa calen unes condicions de vida favorables en tots els sentits.
És per això que portem a terme el PAB, que amb una durada de 21 mesos, es desenvolupa a la província de Bolívar, a l’Equador, per millorar les condicions de vida de les famílies camperoles indígenes i reduir la seva vulnerabilitat.
El projecte és la continuació d’un ambiciós programa realitzat amb èxit a la mateixa zona entre 2008 i 2011 per la xarxa Àgora Nord Sud, de la que medicusmundi forma part.
En aquesta nova fase, a càrrec de medicusmundi catalunya i amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, es pretén incidir en la millora de les condicions de vida, l’increment productiu –en quantitat i qualitat-, l’accés àgil a crèdit i finançament, i la comercialització de productes als mercats locals, nacionals i internacionals.
S’adreça als sectors més desfavorits de la província de Bolívar (concretament dels “cantones” de Las Naves, Echeandía i Guaranda) i de manera directa beneficiarà als 962 productors i productores agrupats en les 23 Organitzacions de Base que, a la vegada, formen part de diverses xarxes, Cadenes de Valor i Circuits Econòmics, de manera que l’impacte del programa serà molt més ampli, beneficiant indirectament a tota la població de la zona.
El projecte preveu 5 resultats:
- Una gestió sostenible, equitativa i eficient de l’aigua, assegurant el bon funcionament de les infraestructures de rec.
- Que les famílies s’integren al Circuit Econòmic Local i incrementin els seus ingressos econòmics amb la venda dels seus productes.
- La millora de les Empreses Rurals Associatives en la gestió i la comercialització dels seus productes.
- Enfortir el Sistema de Finances Populars i Solidàries.
- Millorar la coordinació de les institucions del Consorcio Ecuatoriano, i establint aliances estratègiques amb institucions públiques i privades.
Aconseguir una dinamització de l’economia no es tasca fàcil i cal evidentment la implicació i el compromís de tots els actors implicats, és per això que es treballa de manera coordinada amb el Ministeri d’Agricultura, Ramaderia, Aqüicultura i Pesca (MAGAP), els Governs Autònoms Descentralitzats i les entitats locals Fondo Ecuatoriano Populorum Progressio (FEPP), Fundación Maquita Cushunchic Comercializando Como Hermanos i l’Instituto de Ecología y Desarrollo de las Comunidades Andinas (IEDECA).
Totes aquestes idees, intencions i resultats esperats es concreten en el dia a dia en accions com: tallers per formar als líders de les comunitats en lideratge, participació ciutadana i incidència política, gestió organitzativa, desenvolupament personal i gènere; tallers d’intercanvi d’experiències entre diferents organismes i institucions per a la creació d’un Circuit Econòmic Social i Solidari a cada territori; o l’estudi tècnic que s’està fent al cantó de Guaranda amb la comunitat indígena Kichwa, per millorar els sistemes de rec per aspersió de 100 hectàrees, que beneficiarà a 45 famílies camperoles.
Perquè millorant la producció agrícola i la comercialització dels excedents millora l’economia de les famílies, i per tant la seva alimentació, habitatge, accés a aigua, educació… i en definitiva, la seva salut, en el sentit més ampli del terme.