Moçambic ocupa el desè lloc per la cua en l’Índex de Desenvolupament Humà del PNUD de 2014. Maputo és la capital i la ciutat més gran del país: concentra aproximadament el 40% de la població urbana de Moçambic i representa el 20,2% del PIB nacional. Amb l’aprovació de la Llei 2/97, s’atribueixen al Consell Municipal de la ciutat (equivalent als nostres ajuntaments) funcions com ara el desenvolupament econòmic i social, el medi ambient, el sanejament del medi i qualitat de vida, l’atenció primària de salut, l’educació a nivell primari, la cultura i l’urbanisme, construcció i habitatge.
Des de 2006, la Direcció del Servei Municipal de Salut i Acció Social del Consell Municipal de Maputo (CMM), està immersa en el procés de transferència de competències dels òrgans de l’Estat als municipis. Però el 2012, les funcions efectivament transferides eren poques i un dels objectius principals, l’elaboració del Pla Estratègic de la Direcció Municipal de Salut i Acció Social, tampoc s’havia assolit i es marcava com a objectiu prioritari per al període 2013-2014.
És en aquest context que vàrem començar a treballar el 2012 amb el CMM, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de millorar-ne les competències per poder assumir la gestió de l’atenció primària de salut de la ciutat i millorar per tant la salut de la població de Maputo.
Així primer va ser el projecte “Augment de la capacitat institucional del Consell Municipal de Maputo (CMM) i la seva Direcció del Servei Municipal de Salut i Acció Social (DSMSAS)” que després ha continuat amb els projectes “Promoció de la Salut a la Ciutat de Maputo, Moçambic” i “Enfortiment de les competències en gestió de medicaments del Consell Municipal de Maputo (CMM)”.
En el primer projecte, finalitzat el mes de maig, s’ha treballat en augmentar i sistematitzar la informació disponible de la xarxa sanitària pública del municipi, amb la formació del personal encarregat de recollir-la i analitzar-la, i amb l’elaboració del Mapa Sanitari del Municipi de Maputo, i a partir d’aquí s’ha planificat l’expansió i l’estructuració de la xarxa sanitària i s’ha elaborat la planificació estratègica per als propers anys.
Amb els següents projectes esmentats, es segueix treballant en la millora de la gestió i la planificació del CMM en matèria sanitària, alhora que es treballa en campanyes d’educació sanitària amb la població, sobretot amb els joves a través dels centres educatius.
El paper de l’Ajuntament de Barcelona, no es limita només al suport pressupostari a través del programa Barcelona Solidària, sinó que va més enllà amb la participació, per exemple, de l’Agència de Salut Pública de la ciutat, per tal de transmetre coneixements i bones pràctiques que es puguin aplicar a la ciutat de Maputo. Aquesta experiència també s’està fent amb l’Hospital Clínic de Barcelona per a la millora de la gestió farmacèutica, com ja explicàvem recentment en aquest mateix blog.