En marxa un nou projecte d’educació per a la justícia global en centres educatius de Barcelona
El projecte “Sahrauís, enmig del no-res” és una nova proposta formativa amb component d’Aprenentatge Servei adreçada a estudiants d’ESO i de Batxillerat que vol potenciar el coneixement sobre l’origen, les causes i les conseqüències del conflicte sahrauí des d’una perspectiva de drets humans i justícia global.
Consta d’una sèrie de tallers participatius en diferents centres educatius de la ciutat de Barcelona i culmina amb la construcció grupal d’una acció de sensibilització com a activitat de servei a la comunitat. El projecte es duu a terme amb la col·laboració del moviment juvenil Sàhara Dempeus, que té per objectiu promoure l’activisme en solidaritat amb la lluita del poble sahrauí des de Catalunya i trencar el silenci mediàtic mitjançant campanyes comunicatives i accions de mobilització social.

Calendari pels drets humans realitzat pel grup de 4t-C d’ESO de l’INS XXV Olimpíada
La proposta ja s’ha realitzat amb el grup de 4t-C d’ESO de l’INS XXV Olimpíada, que ha elaborat un calendari per a reivindicar els drets humans pel poble sahrauí com a acció de suport i visibilitat d’una realitat que a priori els era molt desconeguda. Els alumnes han treballat per grups creant, entre tots, un calendari que presenta cada mes un dret humà actualment vulnerat, amb la transcripció de l’article corresponent a la Declaració Universal de Drets Humans i acompanyat de fotografies de l’exposició “Sahrauís, enmig del no-res. Una història de supervivència”. Com a servei, el calendari també ofereix la possibilitat de mantenir l’atenció sobre el tema durant tot el curs escolar, donant continuïtat a la feina feta en els tallers.
Properament, el projecte es posarà en marxa a l’INS La Sedeta, amb la implicació dels tres grups de 4t d’ESO, que dissenyaran i desenvoluparan la seves pròpies accions per acostar la situació del poble sahrauí i els drets de les persones refugiades al seu entorn i comunitat. Es durà a terme fins el mes de maig de 2021 i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Connectant la tasca als campaments de refugiats amb l’educació a Barcelona
medicusmundi mediterrània col·labora amb el poble sahrauí des de l’any 1992 per a facilitar la producció pròpia de medicaments essencials del Laboratori Mohammed Embarek Fakal·la, a Rabuni, capital administrativa dels campaments de persones refugiades de Tindouf, a Algèria. El laboratori està gestionat pel Ministeri de Salut Pública de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i al llarg de tot aquest temps ha rebut el suport de nombrosos ajuntaments catalans.
La iniciativa de formació i activisme juvenil a la ciutat Barcelona neix de la voluntat de connectar la tasca de cooperació de l’entitat amb la d’educació transformadora al territori i es nodreix de dos recursos de sensibilització de referència generats en decurs dels darrers anys: el documental “Kafana” (Ja n’hi ha prou!) i l’exposició fotogràfica “Sahrauís, enmig del no-res. Una història de supervivència”, que s’integren tant al treball a l’aula com en les activitats de comunicació desenvolupades pels grups d’estudiants.

Amb aquesta nova proposta en l’àmbit educatiu, doncs, volem estimular el coneixement, la reflexió crítica i l’acció de la població jove de Barcelona, no només entorn al conflicte sahrauí i les conseqüències sociosanitàries per a la població, sinó també sobre aspectes més amplis de les relacions Nord-Sud, el dret a la salut i el dret a migrar, entre d’altres, reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, i els drets de les persones refugiades i en situació d’asil per qualsevol causa o motiu.